Sport

Debütáláskor hét lövés, hét gól – kevés kézilabda-válogatottnak ilyen félelmetes utánpótlása

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP

Miközben Európa legtöbb kézilabdacsapata a jövő évi kontinenstorna kvalifikációjában küzd, négy válogatott alanyi jogon biztosította a helyét: Németország rendezőként, Svédország, Spanyolország és Dánia pedig a tavalyi Eb dobogósaként. Így aztán van lehetőség a kísérletezésre, és Nikolaj Jacobsen élt is ezzel: a dánok szövetségi kapitánya a januári, sorozatban harmadszor megnyert világbajnoki cím után egy kísérleti keretet hirdetett ki a németek elleni felkészülési mérkőzésekre.

Kihagyott hét világbajnokot (az ideiglenesen visszavonuló Mikkel Hansen mellett többek között Henrik Möllgaard, Magnus Saugstrup és Niklas Landin is kimaradt), bekerült ugyanakkor négy újonc: a Hannover kapusa, Simon Gade, a GOG jobbszélsője, Oskar Vind Rasmussen, a Skjern beállósa, Emil Bergholt, illetve a Skanderborg-Aarhus irányítója, Thomas Arnoldsen.

A csütörtöki, aalborgi összecsapáson Dánia 16-11-es félidő után 30-23-ra győzött, a mérkőzés legjobbja Arnoldsen lett, aki hét lövésből hétszer bizonyult eredményesnek.

„Biztos belebolondul az ellenfél, amikor találkozik velünk, látja, hogy van négy teljesen új arc, akik rettentően ügyesek. Kicsit unalmas lehet látni, hogy egy jó válogatottba újabb kiváló játékosok érkeznek” – nyilatkozta Mathias Gidsel, a Füchse Berlin jobbátlövője, aki két éve robbant be a legjobbak közé, és a tokiói olimpián már a legértékesebb játékosnak választották.

Az idei vébén Simon Pytlicket fedezhette fel a világ, és ugyan egy nélküli meccs nem hasonlítható össze egy vb-döntővel, Thomas Arnoldsen debütálása jól bizonyítja, hogy Dánia milyen félelmetes hátországgal bír.

Persze Jacobsen nem bízott semmit a véletlenre, hiszen Arnoldsent már a 2021–22-es bajnokságban az év tehetségének választották (26 meccsen 128 gólt szerzett és 143 gólpasszt osztott ki!), nem is bírta megtartani hosszú távon a Skanderborg Aarhus, tavaly júniusban ugyanis a nagycsapatot építő Aalborg idén nyártól kezdve három évre szerződtette.

Kétségtelenül ő a dán kézilabda legnagyobb tehetsége

– nyilatkozta róla büszkén Jan Larsen, az Aalborg ügyvezető igazgatója.

A dán Tv2 kézilabda-szakértője, Claus Möller Jakobsen szerint a dán rendszer azért működik tökéletesen, mert mint egy kirakós játékban, ha valakit kicserélnek egy posztriválisra, könnyedén beilleszthető.

A dán válogatottban a játékosok pontosan tudják, mit kell tenniük. Kristálytisztán tudják a szerepüket, és ez a leglenyűgözőbb

– mondta.

Ezzel Gidsel teljesen egyetértett, szerinte a dán válogatott úgy van felépítve, hogy bárki csatlakozik, azonnal képes hozzátenni a játékhoz és sikerélménnyel távozni.

Hatalmas és nagyon biztonságos bázissal annyi minőségű fiatalunk van, hogy egyszerűen felégetik a pályát

– mondta Gidsel.

Dánia és Németország legközelebb vasárnap, 14.15-kor, Hamburgban találkozik egymással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik