Sport

Márton Anita megdobta idei legjobbját, de az Eb-dobogóról lemaradt

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Krizsán Xénia ötpróbában az ötödik, Márton Anita súlylökésben az idei legjobbjával a hatodik helyen végzett az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

Krizsán remekül futott a 800 méteres záró számban, a hatodik helyről kezdő magyar atlétának egyértelműen az ötödik elérése volt a célja, melyet a 937 pontot érő 2:11.87 perces futással meg is szerzett. Az MTK sportolója 4493 ponttal zárt és mindössze hat ponttal maradt el a negyedik helyezettől.

Az egész nap parádésan teljesítő Thiam és Sulek között 134 pont volt a különbség, ami azt jelentette, hogy a fedett vb-második lengyelnek 800-on kilenc másodperccel kellett megelőznie belga riválisát a győzelemhez.

Ennek érdekében öngyilkos iramot diktált, a célegyenesben már gyakorlatilag teljesen szétesett a mozgása, s végül 2:07.17 perccel ért be, amivel 1006 pontot szerzett, összesítésben pedig 5014-gyel zárt, egy ponttal felülmúlva Natalia Dobinszka eddigi világcsúcsát. Sokáig azonban nem örülhetett, mert Thiam 2:13.60-nal végzett, így övé lett a diadal és a világcsúcs 5055 ponttal.

A bronzérmet a világbajnok, szintén belga Noor Vidts szerezte meg 4823 ponttal.

Célkitűzés teljesítve

Az olimpiai bronzérmes, és fedett pályán világbajnok Márton Anita 17,99 méteres eredménnyel jutott a döntőbe a csütörtöki selejtezőből, amely után azt nyilatkozta, hogy a fináléban egyértelműen 18,22-es idei legjobbjánál nagyobbat szeretne lökni. A péntek esti döntőben ettől elsőre nagyon messze volt, csupán 16,64-et ért el, a következő sorozatban viszont némileg megnyugtatta az érte szorítókat 17,82 méteres kísérletével.

Ezzel az ötödik volt a széria végén, a következőben viszont a harmadik helyre ugrott fel, miután 18,28 méterig repítette a súlygolyót. Az idei legjobb így már megvolt, a dobogós helyről viszont a következő körben lecsúszott, mert ő nem javított, ellenben riválisai közül a portugál Jessica Inchude 18,33 métert produkált. Az ötödik körben aztán ismét hátrébb szorult a német Sara Gambetta 18,83-as eredménye után.

A magyar klasszis a negyedikben 17,68, az ötödikben 17,88 méterig jutott, majd zárókísérletét nem mérette le, s végül a hatodik helyen fejezte be az Eb-t, miután a svéd Fanny Roos utolsóra fellökte (18,42 méter) magát a harmadik helyre.

Az aranyérem sorsa már az első sorozatban eldőlt, melyben a portugál Auriol Dongmo 19,63-at produkált. Ezzel is simán győzött volna, ám végül a harmadikra lökött 19,76 méterrel diadalmaskodott.

Bakosinak nem sikerült

Bakosi Péter lemarad a férfi magasugrás fináléjáról, miután a selejtezőben 2,14 méterig jutott és a kilencedik helyen zárt. A 17 fős magasugró mezőny számára 2,26 méteres kvalifikációs szintet határoztak meg a nyolcas döntőbe jutáshoz, azonban gyorsan eldőlt, hogy ennek a közelébe sem kell jutni hozzá.

A kezdőmagasság 2,08 méter volt, ami senkinek, így Bakosinak sem okozott gondot, ahogy a következő, 2,14 méter sem rostálta meg a mezőnyt. A nyíregyházi ugró ekkor még magabiztos volt, első kísérletére átvitte a lécet. Az újabb, ezúttal öt centis emelés viszont neki és az ugrók többsége számára is vízválasztónak bizonyult.

Bakosi mindháromszor leverte a lécet, a mezőnyből pedig összesen csak nyolcan jutottak át a 2,19-en, így ezzel ki is alakult a döntő mezőnye.

„Kicsit bosszant ez az eredmény, mert a szezont nagyon jól kezdtem, kétszer állítottam be a 2,22-es legjobbamat, de utána elkaptam egy csúnya betegséget. A helyezésnek ugyanakkor örülök, mert ez az eddigi legjobbam Európa-bajnokságon” – idézte az MTI az M4 Sportnak nyilatkozó sportolót.

Atlétika, fedett pályás Eb

Női súlylökés:
1. Auriol Dongmo (Portugália) 19,76 méter
2. Sara Gambetta (Németország) 18,83
3. Fanny Roos (Svédország) 18,42
…6. Márton Anita 18,28

 

Női ötpróba
1. Naffisathou Thiam (Belgium) 5055 pont – világcsúcs
2. Adrianna Sulek (Lengyelország) 5014
3. Noor Vidts (Belgium) 4823
…5. Krizsán Xénia 4493

Ajánlott videó

Olvasói sztorik