Sport

Fiatalon megszégyenítették a Győri ETO dán kézikapusát is

Pau BARRENA / AFP
Pau BARRENA / AFP

2019-ben a DR Sporten kirobbantott egy botrányt, amelyből kiderült, hogy a dán úszóválogatott egykori edzője, Mark Regan egykor bevezette azt a gyakorlatot, hogy a válogatottban nyilvánosan mérlegeljék, és probléma esetén megszégyenítsék az úszókat a súlyuk miatt. A botrány szép lassan magával húzta a többi sportágat, tavaly a női futballisták borították a bilit, vasárnap pedig a Jyllands-Posten a kézilabdából tárt fel hasonló ügyet.

A Dániasport beszámolója szerint a lapnak 15 egykori és jelenlegi játékos – néhányan névvel, mások név nélkül – elismerte, hogy az ifjúsági kézilabda-válogatottban 15 éven át kötelező volt a nyilvános mérlegelés.

Ebbe belekerült a Győri Audi ETO KC 33 éves kapusa, Sandra Toft is, aki elismerte, átesett hasonló procedúrán 2006 és 2008 között. A világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes játékos úgy emlékezett vissza, hogy ezek a mérlegelések negatív hatással voltak rá.

Emlékszem egy érzésre, hogy fájt a hasam, amikor mérlegre kellett állnom

– mesélte, hozzátéve, örül, hogy az eset napvilágra került.

„Nagyon jó, hogy változtattak, mert egyértelmű, hogy ennek nem szabad így lennie. Azt hiszem, mindenkinek sokkal egészségesebb lesz, különösen a fiatal lányoknak.”

Toft mellett olyan klasszisok is vállalták névvel a történeteket, mint Kathrine Heindahl (Esbjerg) és Louise Burgaard (Metz), míg az Odense klasszis balátlövője, Mie Höjlund elismerte, hogy a nyilvános kritika miatt majdnem abbahagyta a kézilabdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik