Sport

Nemes bosszút állt a kirúgott edző, nem lesz ott a kosárvébén a legutóbbi ezüstérmes

VICENTE ROBLES / AFP
VICENTE ROBLES / AFP
Négy éve még döntőt játszott, idén ki sem jutott a világbajnokságra az argentin férfi kosárlabda-válogatott, amely 41 év óta először hagyja ki a világversenyt. Mindezt úgy, hogy a tavaly menesztett edzője nemes bosszút állt rajta.

2021 szeptemberében úgy tűnt, hosszabb időre megtalálta a megfelelő szövetségi kapitány az argentin férfi kosárlabda-válogatott. Nestor García nem volt ismeretlen, hiszen a 2011-es előolimpián másodedzőként dolgozott, a 2012-es dél-amerikai bajnokságot pedig már az ő irányításával nyerte meg Argentína. A szakember 2013-17 között Venezuelát vezette, nem is akárhogyan: a 2015-ös FIBA AmeriCupot megnyerve kivezette a csapatot a riói olimpiára.

2021 szeptemberében tért vissza az argentin válogatotthoz, ahol viharos egy évet tudhatott maga mögött.

A 2022-ben kezdődött vb-selejtezőket a csapat egy kanadai vereséggel nyitotta, majd augusztus 29-én 95-77-re verte a bahamaiakat. Másnap a szövetség bejelentette García menesztését, miközben a La Nación azt írta, az edző belső köréből származó információk alapján, hogy nem is elbocsátásról, hanem lemondásról volt szó.

Az eset rosszkor jött, hiszen a válogatott éppen a 2022-es AmeriCup szeptember 2-i nyitányára készült, azaz a szakember a brazil tornára már el sem utazhatott, a helyére a korábbi NBA-játékos, a Minnesota jelenlegi asszisztense, Pablo Prigioni állt, aki aranyéremig vezette a csapatot.

A novemberben folytatódó vb-selejtezőkön ugyan nem brillírozott a válogatott, de a vasárnapi, utolsó forduló előtt nem tűnt lehetetlennek a kvalifikáció, ehhez csupán hazai pályán a Dominikai Köztársaság válogatottját kellett legyőzni.

Azt a csapatot, amelyet – minő véletlen – éppen a kirúgott/felmondott Nestor García vezetett.

Minden a tervek szerint alakult, az argentinok már 17 ponttal vezettek a harmadik negyedben, hogy 59-42-es előnyről hogyan tudták elbukni 79-75-re a mérkőzést, az rejtély. Ráadásul a többi eredmény sem segített abban, hogy Argentína legjobb negyedikként esetleg továbbjusson, ez a braziloknak jött össze a másik csoportból.

Argentína 41 év után először hagyja ki a világbajnokságot, legutóbb az 1982-es kolumbiai vébén nem volt ott a válogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik