Sport

Az EU határozatban ítélte el a NOB szándékát

Az Európai Unió (EU) határozata elítélte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon lépését, amely arra irányult, hogy megvizsgálja, hogyan indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a jövő évi párizsi olimpiai és paralimpiai játékokon. Az előterjesztést 444 igen, 26 nem és 37 tartózkodás mellett fogadták el – számolt be az insidethegames.biz.

A határozat úgy fogalmaz, a két ország versenyzőinek részvételének engedélyezése, akár semlegesként, akár nem, „ellentétes az országok sokoldalú elszigeteltségével, és mindkét rezsim propagandacélokra fogja használni”.

Ez az EU-állásfoglalás lényegét tekintve nyomást gyakorol a NOB-ra, hogy vonja vissza a „nemzetközi világ megszégyenítésének” minősített döntését. Thomas Bach NOB-elnök január 25-én azt közölte, hogy a „NOB vizsgálja annak a lehetőségét, hogy visszaengedi az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre, feltéve, hogy nem sértik meg az Olimpiai Chartát és nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút”.

Az ukránok, a lengyelek, a balti és az északi államok az ukrajnai háború miatt nem szívesen látnák az orosz és fehérorosz sportolókat a játékokon, valamint más nemzetközi versenyeken, így e lehetőség hallatán többen közülük bojkottal fenyegetőztek.

Bach később levelet küldött Vadim Hutcajtnak, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökének – aki egyben országa ifjúsági és sportminisztere –, amelyben hangsúlyozza: még konkrétan nem is tárgyaltak arról, hogy miként engednék a párizsi szereplését olyan semleges színekben induló sportolóknak, akik orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik