Sport

„Bachnak vigyáznia kell, hogy ne váljon Putyin kegyetlen háborújának a cinkosává”

DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP
DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP
Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó az olimpiai eszme elárulásával vádolta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és annak német elnökét, Thomas Bachot.

Az ukrán sportember a Sport Bild szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedése a nemzetközi porondra helytelen politika.

„Bachnak vigyáznia kell, hogy a döntésével ne váljon Putyin kegyetlen háborújának a cinkosává” – fogalmazott Klicsko. Hozzátette, hogy a német sportdiplomata nem engedheti meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandaként használja az olimpián szereplő orosz sportolókat.

Bachnak nem szabad elbújnia a fehér zászló mögé – most színeket kell mutatnia a szabad világért és az emberek szabadságáért

– szólított fel Atlanta olimpiai aranyérmese,  korábbi nehézsúlyú bokszvilágbajnok.

A NOB vizsgálja annak a lehetőségét, hogy visszaengedi az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre, feltéve, hogy nem sértik meg az Olimpiai Chartát és nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Klicsko ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a sportolók az országukat és annak politikáját is képviselik, néhányan közülük háborúpártiak.

Ez őrület. Ma az oroszok a civilek elleni bűncselekmények olimpiai bajnokai

– fogalmazott.

A 46 éves Klicsko egyúttal aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ha az oroszok és fehéroroszok ott lehetnek a jövő évi, párizsi játékokon, akkor Ukrajna bojkottálhatja az eseményt.

„Ezt én támogatnám és remélem, hogy más nemzetek is állást foglalnának az ügyben” – fűzte hozzá.

Testvére, Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere hétfőn kijelentette: az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián, írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik