Sport

LeBron James megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar megdönthetetlennek hitt pontrekordját

Andrew D. Bernstein / NBAE via Getty Images
Andrew D. Bernstein / NBAE via Getty Images
A Los Angeles Lakers klasszisa, LeBron James 38 pontot dobott az OKC ellen 133-130-ra elveszített hazai mérkőzésen, ezzel ő lett minden idők legeredményesebb kosarasa az NBA-ben.

A magyar idő szerint szerda hajnali, Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder NBA-mérkőzésen kivételesen teljesen másodlagos volt, hogy ki nyer. Ugyanis úgy kezdődött a találkozó, hogy LeBron Jamest 36 pont választotta el attól, hogy minden idők legeredményesebb kosárlabdázója legyen.

James kicsit lassan kezdett, de aztán beindult, és már az első félidőben 20 pontig jutott. A történelmi pillanat a harmadik negyed végén jött el, amikor egy fadeaway duplát süllyesztett el a gyűrűben. Le is állt a mérkőzés, ünneplő tömeg lepte el a pályát, a klasszis pedig köszönőbeszédet mondott.

Íme, a történelmi kosár:

Kareem Abdul-Jabbar korábbi, 38 ezer 387 pontos alapszakasz-csúcsa majdhogynem megdönthetetlennek tűnt, ugyanis 1984. április 5-e óta ő volt a rekorder, LeBron James akkor még meg sem született. 1966 óta mindössze második alkalommal dőlt meg az NBA pontrekordja, Jamesnek ráadásul 150 mérkőzéssel kevesebbet játszva sikerült túlszárnyalnia Jabbar ponttermését. A hatszoros bajnok legenda is a nézőtéren volt és köszöntötte a Lakers mostani játékosát.

Minden idők legeredményesebb játékosai

  1. LeBron James, 38 ezer 390 pont
  2. Kareem Abdul-Jabbar 38 ezer 387
  3. Karl Malone, 36 ezer 629
  4. Kobe Bryant, 33 ezer 643
  5. Michael Jordan, 32 ezer 292

Különösen úgy extra James teljesítménye, hogy ő sosem tekintett magára pontgyárosként, erre utal az is, hogy a gólpasszok örökranglistáján szép csendben már a negyedik helyen áll, Steve Nash-t előzte meg nemrég.

A 2003-ban az első helyen draftolt LeBron James tinédzserként érkezett a ligába, most pedig már a 20. szezonját tapossa az NBA-ben, ám egyáltalán nem látszik rajta a kor, olyannyira, hogy karrierje egyik legeredményesebb produkcióját nyújtja, 30 pontot átlagol még mindig meccsenként. Más kérdés, hogy a csapattársak egyelőre nem tudnak felnőni mellé, a Lakers így negatív mérleggel áll és jelen állás szerint lemaradna a rájátszásról.

James ezen az estén is 38 pontot szerzett, mellé tett még hét lepattanót és három asszisztot, de a Lakers 133-130-ra kikapott hazai pályán.

James négyszeres NBA-bajnok, kétszer a Miami Heattel, egyszer-egyszer a Cleveland Cavaliersszel és Lakersszel ért fel a csúcsra. Mind a négy győzelmekor ő volt a döntő legértékesebb játékosa, az alapszakaszban is négyszer választották MVP-nek. Ami érdekes vele kapcsolatban, hogy mindössze egyszer lett karrierje során az alapszakasz pontkirálya, 2008-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik