Sport lineup

Nem biztos, hogy még egyszer átélhetünk olyat, mint LeBron James rekorddöntésénél

Adam Pantozzi / NBAE / Getty Images
Adam Pantozzi / NBAE / Getty Images
LeBron James még meg sem született akkor, amikor Kareem Abdul-Jabbar az észak-amerikai kosárliga, az NBA pontkirálya lett. A Los Angeles Lakers sztárja 38 évesen is kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul még nem nagyon tervezi a visszavonulását, így olyan magasra teheti a lécet, amit belátható időn belül biztosan nem ugrik meg senki.

Miután LeBron James korábban közölte, hogy mindenképpen szeretne a fiával is együtt játszani az NBA-ben, és Bronny várhatóan a 2024–25-ös idényben csatlakozik a mezőnyhöz, egy ideje már mindenki készülhetett arra fejben, hogy csak idő kérdése, mikor dönti meg Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját – az ESPN, majd a liga hivatalos honlapja is visszaszámlálót indított ennek kapcsán. A történelmi pillanat aztán szerda hajnalban jött el, amikor is 38 pontot dobott a Los Angeles Lakers 133-130-as veresége alkalmával, így már 38 ezer 390 pontnál jár az alapszakaszt tekintve.

A történelmi kosár a harmadik negyed végén esett, a védőjéről lefordulva, a levegőben hátrafelé repülve engedte el a dobást, amely után a labda a gyűrűbe süllyedt. A mérkőzés leállt, külön köszöntötte Jamest a ligakomisszár Adam Silver és maga Abdul-Jabbar is, aki természetesen a helyszínen nézte végig a csúcsdöntést.

A történtekben nem is az a félelmetes, hogy James túlszárnyalta Abdul-Jabbar ponttermését, hanem az, hogy az ő rekordját aligha fogja bárki is megdönteni a mi életünkben. A 38 éves LeBron James ugyanis a 20. szezonjában sem lassít, 30 pont felett átlagol, ott van a liga legveszélyesebb tüzérei között most is.

„Bámulatos őt nézni. Ez már a huszadik szezonja, erre mit csinál: 30–40 pontokat dobál. Hihetetlen” – mondta róla az a Luka Doncic, aki már most, 23 éves korára a liga szupersztárjainak polcára került.

LeBron James pontjai csapatonként

Cleveland Cavaliers: 23 ezer 119 (2003–10, 2014–18)

Miami Heat: 7 ezer 919 (2010–14)

Los Angeles Lakers: 7 ezer 350 (2018–)

James ráadásul úgy lett minden idők legponterősebb kosárlabdázója, hogy meg sem fordult a fejében, hogy ilyen babérokra törjön. Ahogy az ESPN-nek fogalmazott nemrég:

Amikor azt mondom, hogy nem vagyok pontgyáros, azt úgy értem, hogy sosem ez határozta meg a játékomat. Azért sem gondoltam sosem a pontrekordra, mert mindig a passz lehetőségét kerestem először

– mondta James, aki nem a levegőbe beszél, mert minden idők negyedik legtöbb gólpasszát ő osztotta ki az észak-amerikai ligában, jelenleg is hét asszisztot átlagol.

Ezzel összecseng az az értékelés, amit még a 2003-as draft előtt készítettek az akkor még középiskolás Jamesről, és amiben épp azt emelték ki vele kapcsolatban, hogy nagyon jól lát a pályán, a passzai is kiemelkedően jók, és hogy emiatt leginkább ahhoz a Magic Johnsonhoz hasonlítható, akire nem volt válasza a ligának, mert 206 centiméteres magassága mellett játszott irányítót, így lényegében levédekezhetetlen volt. Nem véletlen, hogy az első helyen választotta ki őt a Cavaliers minden idők egyik, ha nem a legerősebb játékosbörzéjén, ahol mögötte kelt el Carmelo Anthony, Chris Bosh és Dwayne Wade is.

Andrew D. Bernstein / NBAE via Getty Images

James persze fokozatosan nőtt bele a mostani szerepkörébe, az első clevelandi szezonjában még elég rossz hatékonysággal operált (ami persze nem meglepő egy 18 éves kosarastól), a második idényében kezdte felismerni, hogy az ő terepe a palánk alatti terület, a festék lehet. Onnan operált aztán 2007–2008-ban is, amikor karrierje egyetlen gólkirályi címét nyerte. Bár a 2010-es Miamiba szerződése (főleg a tévéműsoros bejelentéssel) sokakból felháborodást váltott ki, összességében a Heatnél teljesedett ki a játéka, megtalálta a pálya azon részeit, ahonnan hatékonyabban tudott tüzelni, miközben a csapattársaira is egyre inkább elkezdett támaszkodni. Floridában négy nagydöntő és két bajnoki cím volt a mérlege.

A Cavshez való visszatérésekor már úgy uralta a palánk alatti területet támadásban, mint a center Shaquille O’Neal a legjobb napjain. Erre az időszakra esik egy történelmi tett is, a Golden State Warriors elleni döntőt 3-1-es hátrányból sikerült megfordítani, ami példa nélküli volt az amerikai major sportok történetében.

Idővel aztán tovább formálódott James játéka, és bár sosem a tripla volt az erőssége, a Lakersben már volt olyan idénye is, amikor átlagban nyolcszor próbálkozott a belvárosból – az OKC elleni meccsen is hat triplát emelt rá, négyszer be is talált. Ezzel egy időben kezdett visszaesni a próbálkozásai száma a távoli kétpontosok terén, de ez nem egyedi eset, egyszerűen ebbe az irányba halad az NBA.

Hogy elhelyezzük, mit is láttunk most: Wilt Chamberlain 1966-ban vált a liga pontrekorderévé, majd őt előzte meg az örökrangsor élén Abdul-Jabbar 1984 áprilisában. Most pedig jött James, aki nem is élt még akkor, amikor a Lakers korábbi ikonja a rá oly jellemző horogdobással betalált. Vagyis az elmúlt 57 évben mindössze két váltás volt a lista első helyén.

De hasonló elmondható más klasszikus statisztikai mutatókról is:

  • a lepattanók terén az a Wilt Chamberlain vezet 23 ezer 924-gyel, aki 1973-ban vonult vissza,
  • az asszisztkirály, John Stockton 2003-ban fejezte be, az örökrangsor negyedik helyén álló James bő ötezer gólpasszal van elmaradva mögötte,
  • Stockton a labdalopások terén is élen áll, az aktív játékosok közül a 37 éves Chris Paul áll hozzá a legközelebb, de behozhatatlannak tűnik a hátránya,
  • a blokklista élmezőnyének tagjai pedig már évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt visszavonultak, az aktív játékosok közül Serge Ibaka a 29. helyen áll, több mint kétezer sapkával van elmaradva az éllovas Hakeem Olajuwon mögött, aki 3830 blokkal zárta le a karrierjét.

James úgy is fogalmazott egy interjúban, hiába 38 már, élesebbnek érzi magát, mint akár tíz évvel ezelőtt is. Márpedig, ha még legalább két és fél szezonon át folytatja, akkor át fogja lépni a 40 ezer pontos határt is. Az aktív játékosok közül Kevin Durant áll hozzá a legközelebb, de ő is közel 12 ezer ponttal van lemaradva, és már ő is 34 éves.

LeBron James összes pontja egy képen:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) által megosztott bejegyzés

Ahhoz, hogy bárki is eséllyel próbálja majd megdönteni LeBron James rekordját, olyan vasembernek is kell lennie, mint ő. A Lakers játékosa ugyanis a tizedik a lejátszott meccsek és harmadik az alapszakaszban töltött játékpercek listáján, nem kizárt, hogy ezekben is az örökrangsor élén áll majd, amikor úgy dönt, hogy lezárja a pályafutását.

LeBron egyike azoknak, akik úgy döntöttek, meghatározzák ezt a játékot. És már 20 éve ezt teszi. Meg kell becsülni azt, ahogyan játszik, és amióta kitart ez a lendület. Megvan benne az a meghatározhatatlan plusz, ami csak a legnagyobb vezéreknek

– mondta James kapcsán Kareem Abdul-Jabbar, akiről szerencsére a rekorddöntés közeledése miatt egyre többet beszéltek világszerte.

Mindeközben a liga épp arrafelé tart – legalábbis egyre erősödnek ezek a hangok –, hogy csökkenteni kellene az alapszakaszmeccsek számát. Erről nemrégiben Steve Kerr, a Golden State Warriors vezetőedzője beszélt, aki szerint, ha marad a 82 meccs, egyre többet fognak pihenni a sztárok, ami taszíthatja majd a nézőket, mert ők a legjobbakat akarják látni a kifizetett jegyárakért. Ez egy komoly vita lehet majd a ligán belül, és egyre többen azért kampányolnak, hogy tíz mérkőzéssel rövidebb legyen az alapszakasz. Márpedig, ha ez bekövetkezik, az az ilyen eleve évtizedes rekordok megdönthetetlensége felé tolná a ligát.

LeBron James

Neve: LeBron Raymone James Sr.

Született: 1984. december 30., Akron (Ohio állam)

Magasság/testsúly: 206 cm/113 kg

Klubjai: Cleveland Cavaliers (2003-2010 és 2014-2018), Miami Heat (2010-2014), Los Angeles Lakers (2018- )

Eredményei: kétszeres olimpiai bajnok (2008 Peking, 2012 London), olimpiai bronzérmes (2004 Athén), világbajnoki bronzérmes (2006 Japán), Amerika-bajnok (2007 Las Vegas), 4x NBA-bajnok (2012, 2013, 2016, 2020), 4x NBA-idény legjobbja (2009, 2010, 2012, 2013), 4x NBA-döntő legjobbja (2012, 2013, 2016, 2020), 19-szeres All Star-válogatott, az NBA történetének legeredményesebb dobója.

Kapcsolódó
Csapattársa látványosan nem ünnepelte LeBron James pontrekordját
Anthony Davis a kispadon ücsörgött, miközben az egész csarnok talpon volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik