Sport

Fürjes Balázs: Most még alkalmasabb Budapest egy olimpia megrendezésére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ha Magyarország a korábbi értékelés alapján alkalmas lett volna olimpiát rendezni, akkor most még inkább az – ezt nyilatkozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, az idei budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke az Insidethegamesnek, amit a Hvg.hu szemlézett.

Mint ismert, Budapest sokáig ott volt a 2024-es olimpia rendezési jogára pályázó városok között, 2017 elején azonban – miután a Momentum Mozgalom közel 270 ezer ellenző aláírást gyűjtött össze – visszalépett a rendezéstől. Fürjes akkor a pályázati bizottság elnöke volt, és most úgy látja, hogy a főváros 2023-ban még jobb helyzetben van ahhoz, hogy olimpiát rendezzen. Az államtitkár emlékeztetett: azóta felépült a Duna Aréna és a Puskás Aréna, de hamarosan átadják a 40 ezer néző befogadására képes atlétikai stadiont is, ahol augusztus végén vébét rendeznek.

Fürjes elárulta az Insidethegamesnek, hogy szenvedélyesen érez az olimpia iránt, de arról, hogy mikor érdemes újra megpróbálni a kandidálást, a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapest vezetésének kell döntenie.

A 2017-es visszalépés okaként Fürjes a „politikai turbulenciát” nevezte meg, de úgy látja, hogy Budapest azóta más város lett. A sportlétesítmények mellett már a szállodai infrastruktúra is adott. A közlekedés terén még van mit tenni, de „ez egy életképes város”.

Amikor azt mondják, hogy eljött az idő, biztos vagyok abban, hogy az ország az ügy mögé áll majd

– fogalmazott Fürjes.

A következő, még oda nem ítélt olimpia a 2036-os, amelynek rendezéséért többek között Egyiptom, Németország, India, Indonézia, Mexikó, Katar, Dél-Korea és Törökország is érdeklődik. Magyarország eddig 1916-ban, 1920-ban, 1936-ban, 1944-ben és 1960-ban pályázott a játékok megrendezésére – emlékeztet a Hvg.hu.

Fürjes optimista nyilatkozatát némileg árnyalja, hogy Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke épp a napokban jelentette be: felmerült, hogy Magyarország részben vagy teljesen visszalép a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezésétől, mert „az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik