Sport

Egy villámcsapást és két szívleállást is túlélt, ismét visszatérne a pályára

ARIS MESSINIS / AFP
ARIS MESSINIS / AFP
Hihetetlen balszerencsésnek mondhatja magát Jonathan Richter, a dánok egykori profi labdarúgója, aki 2009-ben a Nordsjaelland játékosaként villámcsapást szenvedett, leállt a szíve, később amputálni kellett a lábát. Azóta kerekesszékes kosárlabdázik, de októberben is közel volt a vég.

A 37 éves sportember a Rosenhöj BK, majd a BK Frem Köbenhavn ifjúsági csapataiban szerepelt, 1993-ban pedig a Bröndby utánpótlásához. A profik között 2005-ben mutatkozott be immáron az FC Nordsjaelland csapatában, 2009-ig 70 tétmérkőzésen kilencszer volt eredményes.

2009. július 20-án azonban tragédia történt, egy felkészülési mérkőzésen villámcsapás érte, aminek következtében leállt s szíve. Technikailag 41 percig volt halott, a helyszíni újraélesztést követően kórházba szállították, ahol 11 napon át mesterséges klómában tartották, mert a vártnál lassabban javult az állapota.

Augusztus 1-jén kihozták a kómából, a hónap végén azonban orvosai úgy döntöttek, hogy amputálják a villámcsapásban megsérült bal lábszárát.

A műtétet követően Richter egészségi állapota drasztikusan javult, olyannyira, hogy az elmúlt években a körülményekhez képest teljes életet tudott élni, és a pályára is visszatért egy kerekesszékes kosárlabdacsapatban.

Ismét a tragédia árnyékában

A BT Sport beszámolója szerint idén ismét megérintette a halál: október 8-án reggel még a fiával és a lányával reggelizett, majd sietett, hogy a koppenhágai Nörrebrohallenbe menjen kosármérkőzésre. Felhívta a nővérét, majd a következő dolog, amire emlékszik, hogy egy kórházban ébredt.

„Elég homályos az a nap, csak egy régi csapattárs – aki ellen aznap éppen játszottam –elbeszéléséből tudom, mi is történt. Azt mondta, negyedórát kosarazhattunk, amikor egyszer csak elvesztettem az eszméletem és egyenesen a falnak gurultam. Azonnal látták, hogy valami nincs rendben” – mesélte.

Ismét leállt a szíve, ugyanúgy, mint 13 évvel korábban.

Szerencsére gyorsan megérkezett az orvos, a csarnokban volt defibrillátor, így stabil állapotban vitték kórházba, ahol két napig ismét mesterséges kómában feküdt.

Miután jobban lett néhány nap után vérrög keletkezett az egyik karjában, így két hétig haza sem mehetett. Ugyanolyan típusú pacemakert kapott, mint Christian Eriksen, akinek a 2021-es Európa-bajnokságon állt le a szíve.

Az akkor leadott tíz kilót már visszaszedte, és úgy érzi, szeretne visszatérni a kerekesszékes kosárlabdapályára.

Ott kell felállnom, ahol elestem. Akár van kedvem, akár nem, visszaülök egy tolószékbe és játszom. Újra kerekesszékes kosárlabdáznom kell

– mondta mosolyogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik