Sport

Doncic olyat tett, amire eddig csak két extraklasszis volt képes az NBA-ben

Tim Heitman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Tim Heitman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Luka Doncic 60 ponttal, 21 lepattanóval és 10 gólpasszal vezette sikerre hosszabbításban a Dallas Mavericks csapatát a New York Knicks ellen az NBA keddi játéknapján.

A liga honlapja szerint korábban mindössze két játékos volt képes arra, hogy 50 pont felett dobjon, 20 feletti lepattanót szedjen és legalább 10 asszisztot osszon ki: a felülmúlhatatlan Wilt Chamberlaint (kétszer is), illetve Elgin Baylor.

De a liga történetében is azt is csak egy valaki tudta megtenni, hogy 60 pontos tripladuplát érjen le: 2018-ban James Harden a Houston Rockets színeiben (60 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz).

De Doncicot nem csupán a szenzációs teljesítménye miatt éltetik, hanem azért is, ahogy a Mavs egyáltalán eljutott a hosszabbításig. A dallasiak 33 másodperccel a rendes játékidő vége előtt még kilencpontos hátrányban voltak (103-112), és hiába jutott 4,2 másodperccel a végső dudaszó előtt két büntetőhöz Doncic, még akkor is 115-112-re a Knicks vezetett.

A szlovén bedobta az első büntetőjét, majd direkt kihagyta a másodikat, hátha a lepattanót saját csapattárs szerzi meg. A labda azonban kis ügyetlenkedés után éppen hozzápattant, így ő verte be azt a duplát, ami a ráadást jelentette.

A hosszabbítást a Mavericks 11-6-ra megnyerte (Doncic hat pontot szerzett) és végül 126-121-re győzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik