Sport

Nem kell fizetniük, ingyen elengedték a Liu testvéreket Kínába

Christian Kaspar-Bartke - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images
Christian Kaspar-Bartke - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség december 20-i elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak nem kell fizetnie azért, hogy kínai színekben folytassák a versenyzést. Mivel a MOKSZ eltekintett az anyagi követelésektől, a Liu testvérek fennálló jogviszonya is lezártnak tekinthető.

A MOKSZ sajnálattal veszi tudomásul a Liu fivérek országváltási szándékát és fájó szívvel búcsúzik, ugyanakkor köszönetet mond a közösen elért, felejthetetlen sikerekért Magyarország első téli olimpiai bajnokainak, akik kitörölhetetlenül beírták magukat hazánk sporttörténelmébe. További pályafutásukhoz sok sikert kíván Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak

– írta a szövetség közleményében.

A testvérek november nyolcadikán kezdeményezték az országváltásukat a szövetségnél, mire a szervezet úgy döntött, hozzájárulnak, de csak akkor, ha kifizetik három év alatt rájuk fordított összeget. Korábban állami költségvetésből kapták a támogatást a testvérek felkészítésére, versenyeztetésére, amelyről Kósa Lajos, a szövetség elnöke korábban azt nyilatkozta, külön-külön 100-150 millió forintról van szó. A Mandiner szerint a MOKSZ összesen 283 millió forintot vár azért cserébe, hogy elengedje a versenyzőket. A két olimpikon nem is tiltakozott ez ellen, csak annyit közölt, időre lesz szükségük, hogy összegyűjtsék a pénzt. Ettől azonban kedden eltekintett a MOKSZ, így szabadon válthatnak kínai színekre a gyorskorcsolyázók.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két-két arany- és bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik