Sport

Furcsa kínai visszalépések a súlyemelő-vb-n

Toru Hanai / Getty Images
Toru Hanai / Getty Images

Meglepő kiesés is akadt és váratlan visszalépések is voltak a súlyemelő-világbajnokság vasárnapi versenynapján a kolumbiai fővárosban, ahol a két férfi kategóriában kínai, illetve venezuelai győztest avattak összetettben, írja az MTI.

A 81 kg-os súlycsoportban a Bogotában induló hét kínai olimpiai bajnok közül a már 2016-ban, Rióban is ötkarikás aranyérmes Si Csi-jung mérlegelt ugyan, ám a verseny előtt közvetlenül sérültet jelentett, és visszalépett. Távollétében a honfitárs Li Ta-jin diadalmaskodott, aki szakításban négy kilóval maradt el saját világcsúcsától. Lökésben ugyan jobb volt nála a türkmén Redzsepbaj Redzsepov, a 2017-es vb-ezüstérmes, összetettben azonban hat kilogrammot rávert közvetlen üldözőjére.

A 89 kilogrammos kategóriában a legfőbb favorit, a tavaly olimpiai ezüstérmes, 2019-es világbajnok kínai Tian Tao visszalépett rosszullétre hivatkozva, ezt kihasználva győzött a venezuelai Keydomar Vallenilla, aki Tokióban a 96 kilósok között nyert olimpiai ezüstöt. Bogotái sikerével Venezuela első világbajnoki elsőségét szerezte meg súlyemelésben.

Összetettben aratott győzelméhez az is kellett, hogy a szintén a nagy esélyesek között emlegetett Karlosz Naszar szakításban kiessen. A 18. születésnapját a múlt héten ünnepelt bolgár lökésben vigasztalódott: 220 kilogrammos világcsúccsal az övé lett a fogásnemi aranyérem.

Az Inside the Games is külön cikkben foglalkozott a kínai visszalépésekkel. Ők azt írták, hogy amikor a bemelegítő szobában egy kínai edzőt kérdeztek meg a visszalépések okáról, csak annyit válaszolt, hogy

nem mondhatjuk el, talán majd jövőre.

A portál szerint azonban Tian Tao később a közösségi oldalán tisztázta, hogy pusztán stratégiai döntés született. A 2024-es olimpiára pályázó súlyemelőknek a kvalifikációs időszakban öt világversenyen is el kell indulniuk, és két kötelező esemény van: a 2023-as világbajnokság és a 2024-es világkupa. A másik három szabadon választható, beletartozik a mostani vb, majd a kontinentális tornák is. Az öt vizsgált verseny közül a legjobb eredmény számít majd a kvótáknál. A két kínai azzal, hogy mérlegelés után lépett vissza, egy eseményt az ötből ki is pipált, mert hivatalos indulónak számítanak így.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik