Sport

Hivatalos: mégsem lehet sörözni a katari vébén

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP

FRISSÍTÉS:

Immár hivatalos a sörtilalom.

A rendező ország hatóságai és a FIFA közötti tárgyalásokat követően döntés született arról, hogy az alkoholtartalmú italok árusítását a Fifa Fan Festivalra, továbbá szurkolói zónákra és FIFA-licenccel ellátott helyszínekre korlátozzák, a sörértékesítési pontokat pedig eltávolítják a 2022-es katari világbajnokság stadionjaiból. A döntés nincs hatással a Bud Zero (a Budweiser alkoholmentes söre – a szerk.) értékesítésére, amely továbbra is kapható lesz az összes katari labdarúgó-stadionban.

– olvasható a FIFA közleményében.

Egy azóta törölt tweetben, a sörtilalom bejelentése előtt a Budweiser nevű amerikai sörmárka, a vébé hivatalos szponzora ennyit írt a hírre reagálva:

hát, ez elég kínos.

https://twitter.com/fifamedia/status/1593563414596657158

 

A katari hatóságok meggondolták magukat: a döntés értelmében az egy hónapig tartó világbajnokság alatt a stadionokban csak alkoholmentes sört ihatnak majd a szurkolók. A hivatalos bejelentés még várat magára, azonban a sörárusítással kapcsolatos változást a világbajnokság egyik tisztviselője megerősítette a New York Timesnak. A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint a döntés már megszületett, a katari hatóságok már a mai nap bejelentik a sörtilalmat.

A sörkérdés hónapok óta feszültség tárgya a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA és a világbajnokságnak otthont adó, konzervatív muszlim állam, Katar között, ahol szigorúan szabályozzák az alkohol árusítását.

Ez azonban megnehezíti a FIFA és a Budweiser 75 millió dolláros szponzori megállapodását, nem beszélve arról, hogy a korlátozások miatt már amúgy is dühösek a szurkolók.

Az alkoholtilalom nem az első döfés a FIFA szponzorának: egy múlt heti rendelet értelmében a Budweiser logójával ellátott piros sörsátraknak a világbajnokság nyolc stadionjánál az eredeti tervekkel szemben diszkrétebb helyet kell majd találni, amely kellően távol van a mérkőzésekre érkező tömegektől.

A szervezők előzetesen azt ígérték, nem lesz drága a sör a katari labdarúgó-világbajnokságon, azonban a közelmúltban kiderült,

hogy egy doboz alkoholmentes Budweiser 7 fontba, vagyis több mint háromezer forintba kerül majd. Az alkoholos verzióért egyébként 5500 forintot kellett volna fizetni.

Az alkoholárusítás azóta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy a mindössze 3 milliós lélekszámú Öböl-menti ország elnyerte a vébé rendezés jogát. Az országban kapható ugyan alkohol, de az értékesítését szigorúan ellenőrzik: a legtöbb turista a vébé előtt is csak az előkelő szállodák bárjaiban vásárolhatott sört és más alkoholos italokat, meglehetősen borsos áron.

A katari világbajnokság magyar idő szerint vasárnap 17 órakor kezdődik, a nyitó meccsen a házigazda Katar Ecuadorral csap össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik