Sport

Kézi-Eb: „A jelenlegi problémák nem az erőnlétre vezethetők vissza”

mksz.hu
mksz.hu

A magyar női kézilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen kapott ki 29-27-re Dániától az Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában, és három komplett napja maradt arra, hogy felkészüljön a hétfői Svédország elleni újabb meccsre.

Az nso.hu válogatott erőnléti edzőjével, Holanek Zoltánnnal közölt írást arról, hogyan készült a csapat az újabb mérkőzésre.

Kapcsolódó
Mintha kézi-Eb-t nyert volna, úgy ünnepelte Norvégia a rangadó megnyerését
Látványos ütközetet hozott Norvégia és Svédország mérkőzése a középdöntőben. A magyarok a svédek ellen folytatják majd hétfőn.

A szakember elmondta, a válogatottnál nem feladat a képességfejlesztés, legfeljebb a szinten tartás, ezért inkább a játékosok frissességét és gyorsaságát próbálják megőrizni, vizsgálják az év közbeni gyakorlattól eltérően sűrű, 2-3 naponta ismétlődő terhelés hatását a játékosokra, és ez alapján próbálják regenerálni, másnapi játékra felkészíteni őket.

„Az erőnléttel úgy van az ember, hogy mindig lehet jobb, de a magyar játékosok kilencven százalékának bizonyos képességekben elfogadható az erőnléti szintje, amit persze lehet, tudunk és kell is emelni.

Egy biztos, a jelenlegi problémák elsősorban nem az erőnlétre vezethetők vissza. A küzdésre egyszer sem lehetett panasz, ugyanakkor a mentális állapot a fizikait is befolyásolja, a kettő összefügg.

Egy meccs miatti csalódás a másnapi munkakezdésre is rányomja a bélyegét, és tudjuk, ha valamit rosszul kezdünk el, nehezebb megfelelő eredményt elérni. Ilyenkor szoktunk valami játékos és szokatlan praktikát alkalmazni, ami kizökkenti őket az apátiából, mert ha nem állnak készen mentálisan a munkavégzésre, akkor a munka nem lesz igazán hatékony” – ismertette Holanek a szakmai álláspontját a csapat teljesítményével kapcsolatban.

A szakember szerint a háromnapos szünet talán azért is jött jól, mert a dánok ellen kevesebbet rotált Golovin kapitány, sokat voltak a pályán azok a játékosok, akikről azt gondolta a stáb, hogy képesek lehetnek a meccset a mi javunkra eldönteni

Egy biztos, a folytatás nem erőnléti kérdés lesz

– nyilatkozta Holanek.

A magyar női kézilabda-válogatott nulla ponttal utolsó, 6. helyen áll a középdöntős csoportjában, ahol hétfőn este 20.30-tól Svédország ellen lépnek pályára.

Női kézilabda Európa-bajnokság

További mérkőzéseink:
2022. november 14., hétfő 20.30: Magyarország–Svédország 
2022. november 16., szerda 15.30: Magyarország–Szlovénia

Az I. csoport állása:

 1. Norvégia 2 2 64–45 19 4
   2. Dánia 3 2 1 80–78   +2 4
   3. Szlovénia 3 2 1 76–77   –1 4
   4. Svédország 2 1 1 56–47   +9 2
   5. Horvátország 3 1 2 62–76 –14 2
   6. MAGYARORSZÁG 3 3 67–82 –15 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik