Sport

31 év után újrapontozták a meccset: világbajnoki övet kapott a tönkretett bokszoló

Ken Levine / Allsport / Getty Images
Ken Levine / Allsport / Getty Images

A Boksz Világtanács (WBC) nagypehelysúlyú világbajnoki övet adományozott Jeff Fenech-nek 31 évvel a döntetlennel zárult Azumah Nelson elleni címmérkőzését követően, amely után utóbbi maradt a szervezet bajnoka.

A 12 menetes Las Vegas-i mérkőzés és az eredmény kihirdetése után a nézőtéren mindenki fújolni kezdett, miközben Fenech a ringben dühöngött. A szakemberek és a rajongók, azaz mindenki egyetértett abban, hogy az ausztrál bunyós egyértelműen jobb volt ghánai riválisánál, így igazságtalan döntés született, az ausztrál bokszoló pedig később elárulta, hogy az akkori kudarc megtörte őt.

Hazamentem, össze voltam törve, csalódott voltam. Megkérdőjeleztem a sportot, amit annyira szerettem. Soha nem voltam már ugyanaz az ökölvívó. Nem tért vissza az a srác, aki Nelsonnal bunyózott Vegasban

idézi az ABC Fenech-et.

Az 1991. június 28-án rendezett meccset most a WBC bírókból álló testülete nézte meg és értékelte újra, és a szakemberek döntése alapján a találkozót egyhangú pontozással az ausztrál kihívó nyerte meg, aki megkapja a címért járó övet, írja az MTI.

Az 58 éves Fenech (29 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség) 1984-ben mutatkozott be a profik között, és a Nelson elleni csatájáig hibátlan volt a mérlege, 1985 és 1987 között a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) harmatsúlyú, 1987 és 1988 között a WBC kispehelysúlyú, majd 1988 és 1990 között a WBC pehelysúlyú világbajnoka volt.

1992-ben volt egy visszavágójuk, de azon Nelson kiütötte ellenfelét.

Fenech a karrierjét 1996-ban zárta le, majd 2008-ban még egyszer megmérkőzött Nelsonnal, akkor egyhangú pontozással legyőzte riválisát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik