Sport

Brutális serdülőmeccs: beszakadt dobhártya, nyolc napon túl gyógyuló sérülés

UVSTV 777
UVSTV 777

Vasárnap a BVSC-OSC U16-os találkozón az egyik hazai játékos hátrafejelt, amitől az ellenfél védőjének felrepedt a szája, egy másik pedig véletlenül belekapott ellenfele szemébe. A vízilabda kontaktsport, ezek szokványos sportbaleseteknek minősülnek, ami azonban bő egy hete, október 30-án, az UVSE-OSC (9-11) utánpótlás bajnoki meccsen történt, már egészen más kategória.

Minderre az OSC Waterpolo közösségi oldalán megjelent nyílt szülői levél hívja fel a figyelmet, amelyet olyan hiteles sportközeli személyek írtak alá, mint többek közt Regöly-Mérei Krisztina korábbi televíziós műsorvezető, Hajdú B. István sportriporter,  Sárfalvi Péter világbajnok öttusázó. Az elgondolkodtató sorokat sem akárki jegyzi, hanem olyan ex sportoló, aki

kifejezetten jártas a vízilabdában, maga is sok mindent megélt a medencében, hiszen Rázga Zoltán az Újpesti Torna Egylet magyar bajnoka, BEK- és LEN Kupa-győztes pólósa.

A felháborodott OSC-szülők több szokatlanul brutális, ráadásul a játékvezetők által büntetlenül, és az UVSE edzője által figyelmen kívül hagyott esetre hívták fel a figyelmet.

Levelükben azt írják:

„A végül győztes csapat (OSC – a szerk.) három játékosa is víz alatti, kifejezetten fejre irányzott ütés, illetve térddel elkövetett rúgás következtében olyan súlyosan sérült meg, hogy egyikük sem tudta folytatni a játékot.

Két esetben a víz alatti ütés/rúgás úgy történt, hogy az elkövető játékos húzta le a szenvedő fél fejét a víz alá. Az egyikük könnyebb agyrázkódást, a másik két fiatal viszont nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett. A legsúlyosabb esetben agyrázkódás és dobhártyarepedés mellett hallóideg sérülést is diagnosztizáltak, sajnos fennáll a maradandó halláskárosodás veszélye, a fiút jelenleg is kórházban kezelik.

A háromból két esetet magunk is kiszúrtunk az UVSE Youtube-csatornáján. Az elsőnél, 23:05-nél, kifejezetten jól látható, amint az OSC kapura lövő kék sapkás 7-es játékosát bő ütemnyi késéssel, jobb csapottal, ezért nyilvánvalóan nem szerelési szándékkal akkor üti ki a sárga 6-os, amikor a labda már rég elhagyta annak kezét, majd a víz alatt is adott neki. Az ütés/rúgás erejétől az OSC hetesének eltörött a fülvédője, a füléből nem a medence vize folyt, ezért azonnal elhagyta a medencét, az orvosi szobában kötött ki.

A második esetben, 1:00:50-nél a felvétel bal felső sarkában lehet látni, amint labda nélkül víz alá viszi ellenfelét az UVSE játékosa, majd miután tovább úszik onnan, csak az látható, amint a kék sapkás OSC-pólós szintén a fülét fogja fájdalmasan. A sérülést szenvedő vízilabdázó szintén azonnal elhagyta a medencét, és orvoshoz fordult.

A 24.hu úgy értesült, a legsúlyosabb esetet – az elsőt – elszenvedő fiú a Heim Pál kórházban szteroidos infúziót kapott, vasárnap engedték ki, egy hétig csak óvatosan mozoghat, de még mindig nem tudni, maradandó halláskárosulást szenvedett-e.

A három sérülés közül a két súlyosabbat ugyanaz a sárga 6-os játékos okozta, de amint a szülők írják, és ahogy a videón is látni, „nem a labda megszerzésére irányuló sportszerű küzdelem kapcsán, hanem úgy, hogy a labda nem volt a közelben”.

Egyik szülő a levélben úgy jellemezt az esetet, hogy

…az elkövetés módja, amint a játékos az ellenfél fejét a sapkánál fogva hátra a víz alá rántja, majd egyből térdével fejre irányuló rúgást hajt végre, mindezt szemvillanás alatt, kizár egy felfokozott meccsszituációban »elszakadt a cérna« esetet. Ez egy minden spontaneitást nélkülöző aljas, előre kitervelt, láthatóan begyakorlott támadásnak tűnt. A kiterveltséget és a rosszhiszeműséget vastagon alátámasztja az ismételt elkövetés…

A játékvezetők szerint nem történt semmi, hiszen néma maradt a síp, mindkét ütés megtorlatlan maradt. Ezen az OSC-s szülők annyira felháborodtak, hogy nyomásukra a játékvezető egy sokkal jelentéktelenebb szabálytalanságért a meccs végén végleg cserével kiállította az UVSE sportszerűtlen 6-osát.

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) eddig nem lépett az ügyben, nevezett játékos azóta is részt vehetett a bajnoki mérkőzéseken, játszott is. Mivel azonban a sérült játékosok klubja a videofelvételek, illetve tárgyi bizonyítékok birtokában  beadvánnyal fordult az MVLSZ Játékvezetői Bizottságához, illetve Versenyfelügyeleti Bizottságához, várhatóan ezt nem sokáig teheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik