Sport

Ötven év után újra olasz motoron ülő olasz versenyző lett a MotoGP világbajnoka

Steve Wobser/Getty Images
Steve Wobser/Getty Images

A Ducatival versenyző olasz Francesco Bagnaia nyerte a MotoGP pontversenyét, miután a szezonzáró Valenciai Nagydíjon kilencedikként végzett.

Az olaszoknak ötven évet kellett várniuk arra, hogy olasz pilóta legyen világbajnok egy olasz motorral.

A szezon első felében még kifejezetten hullámzó teljesítményt nyújtó, a pontversenyben már 91 pontos hátrányban lévő Bagnaia az idény második felében elképesztő teljesítményt nyújtott. Ennek köszönhető, hogy vasárnap elég volt a 14. helyen célba érnie, így aztán semmi kockázatot nem is vállalt, a középmezőnyben motorozott.

A valenciai futamot végül a spanyol Alex Rins nyerte, míg a vb-címért hajtó Fabio Quartararo a negyedik, Bagnaia pedig a kilencedik helyen ért célba, vagyis egyértelművé vált, hogy Bagnaia lesz a világbajnok. A spanyol Aleix Espargarónak lehet hiányérzete, mivel az Aprilia versenyzője úgy esett ki a versenyből, hogy a csapat vendége volt honfitársa, Fernando Alonso is, ráadáasul összetettbeli harmadik helyét is elbukta.

Bagnaia pályafutása első vb-címét ünnepelhette a legrangosabb géposztályban, Moto2-ben 2018-ban már volt első. Bagnaia első olasz motorosként nyert a MotoGP-ben Valentino Rossi 2009-es diadala óta, illetve 2007 óta ő lett az első, aki a Ducati színeiben tette ezt.

Valenciai Nagydíj

1. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 41:22.250 perc
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 0.396 másodperc hátrány
3. Jorge Martin (spanyol, Ducati) 1.059 mp h.
4. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 1.911 mp h.
…9. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 14.441 mp h.

A pontverseny végeredménye:

1. Bagnaia 265 pont,
2. Quartararo 248,
3. Enea Bastianini (olasz, Ducati) 219

Ajánlott videó

Olvasói sztorik