Sport

Apja öngyilkossága miatt tele volt szégyenérzettel a vb-bronzérmes kézilabdázó

CHARLY TRIBALLEAU / AFP
CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Bő másfél éve óriási veszteség érte Trine Östergaardot, a német Bietigheim kétszeres világbajnoki bronzérmes dán kézilabdázóját, akinek édesapja öngyilkos lett. A jobbszélső azóta sem tudta igazán feldolgozni a veszteséget, de a történtekről csak most nyilatkozott először.

Trine Östergaard úgy élte életét, hogy tudta, édesapjára mindig számíthat. Erling állandóan ott volt, amikor a legkisebb lánya felhúzta a válogatott mezét, mindenben támogatta őt.

Aztán 2021 februárjában úgy döntött, hogy eldobja az életét. A családnak fogalma sem volt arról, hogy a családfő mentális problémákkal küzd, és belső csatát vív – erről a válogatott jobbszélső a Jyllands Postennek adott interjújában beszélt.

Ahogy a lap írta, Erling Jensen egy februári napon nem tért haza munka után, a 61 éves családapával senki sem tudott kapcsolatba lépni. Felesége ezért riasztotta a rendőrséget, akik az ebeltofti kikötőben megtalálták a hátrahagyott céges autóját. A kocsi ülésén ott volt a becsomagolt ebéd, egy hátizsák és egy nyitott naptár.

A válogatott kézilabdázó mai napig nem tudja pontosan, miért történt a tragédia, még mindig a sok megválaszolatlan kérdés foglalkoztatja.

A halála után úgy éreztem magam, mintha egy táblával a homlokomon sétálnék, amelyre ráírták, hogy az apám öngyilkos lett. Tele voltam szégyenérzettel.

Az egész helyzet annyira tabu volt, hogy anyámnak, a két nővéremnek és nekem ki kellett találnunk, hogy melyikünk fog bevásárolni vacsorára, annyira nem akartuk elhagyni a házat. Mindenki ismerte apámat, de kevesen mertek hozzánk szólni” – mesélte.

Elmondta, édesapja az első 131 válogatott mérkőzésének mindegyikén ott volt, hogy szurkoljon, függetlenül attól, hogy hol játszottak. Éppen ezért nagyon nehezen bírta el lelkileg a terhet, amikor tavaly októberben, Horsensben, Ausztria ellen pályára lépett. Nem tudott másra gondolni, mint arra, hogy édesapja nincs ott a lelátón.

Mára úgy érzi, talán elfogadta a gyászt, elégedett az életével, de édesapja hiányát mindig magával kell hordania.

A 31 éves játékos ott lesz november 4-én, pénteken rajtoló északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságon, ahol Dánia sorrendben Szlovéniával, Szerbiával és Svédországgal csap össze.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik