Sport

Visszavonult az olimpiai bajnokunk, akinek egy poszt tette tönkre a pályafutását

FARKAS NORBERT / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU

Burján Csabát a 2018-as történelmi téli olimpiai rövidpályás-gyorskorcsolya csapatarany után másfél évig a tenyerén hordta az ország, aztán 2019 decemberben derült égből villámcsapásként csúnyán arcul csapta az élet. Egy szerencsétlen helyen és időben ellőtt Instagram-videója Kínában kiverte a biztosítékot.

A rövidpályás gyorskorcsolyázót 2020. februárban visszamenőleg egy évre eltiltották a versenyzéstől, továbbá a válogatott edzések látogatásától is. Ezután jött a koronavírus-járvány, így más sem versenyzett, más sem edzett, Burján a létező legszerencsésebben jött ki a helyzetből. Egyéves eltiltása december 5-én ugyan lejárt, újra csatlakozhatott a válogatotthoz, de az eredményei azt bizonyították, lelkileg és fizikailag nem tudott erősebben visszatérni.

A sporttörténelmi olimpiai aranyat szerző, még mindig csak 28 éves rövidpályás-gyorskorcsolyázó bejelentette visszavonulását.

Kapcsolódó
Olimpiai bajnokunk, akinek egyetlen bejegyzés kis híján tönkretette a karrierjét
Burján Csabát a 2018-as történelmi téli olimpiai arany után másfél évig a tenyerén hordta az ország, innen esett nagyot, amikor tavaly februárban egy évre eltiltották egy Kínában botrányt okozó Instagram-videó miatt. Hogy élte meg mindezt a 26 éves sportoló? Mit tanult belőle? Vajon az olimpia előtti évben képes lelkileg és fizikailag is erősebben visszatérni? Interjú.

A Nemzeti Sport közölt vele interjú a vasárnapi lapszámában, ahol Burján úgy fogalmazott:

A vége már nagyon nem volt jó, az utolsó évben már nem élveztem a korcsolyázást. Tavaly nyáron is éreztem hasonlót, ráadásul az edzéseken is többször estem, aztán a válogató sem sikerült jól. Bár a kvalifikációs világkupa-sorozatban még kaptam lehetőséget, tényleg nem ment a korizás – az idény utolsó két-három hónapja igazi szenvedés volt, edzeni sem volt kedvem. Nem volt meg bennem a kellő erő a folytatáshoz.

Bánhidi Ákos gyermekkora óta ismeri, éveken át felügyelte a gyorskorcsolyázó edzéseit. A szövetségi kapitány a hunskate.hu oldalon úgy fogalmazott, úgy érzi: „Amit Csaba csinált, olyan lenyomatot hagyott a korcsolyasportban – és személy szerint bennem is –, ami felejthetetlen és egy életre elkísér sokakat. Emelem a kalapom előtte, egy becsületes és nagyon jó srác, aki remélem, hogy az életpályája során visszatalál hozzánk” – méltatta Phjongcshang olimpiai bajnokát.

Burján Csaba

Születési hely, idő: Pécs, 1994. szeptember 27.

Edzői: Telegdi Csaba, Lakatos Tamás, Bánhidi Ákos, Zhang Jing Lina

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (váltó, 2018), 2x vb-ezüst (váltó, 2015, 2021), 2x vb-bronz (váltó, 2017, 2019), Európa-bajnok (váltó, 2019), 2x Eb-ezüst (váltó, 2015, 2016), 2x Eb-bronz (váltó, 2013, 2018)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik