Sport

Súlyos terhet cipel az egykori kéziklasszis US Open-negyeddöntős lánya

JULIAN FINNEY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
JULIAN FINNEY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Múlt pénteken három szettben kikapott az amerikai nyílt teniszbajnokságon, és ezzel befejezte aktív pályafutását Serena Williams, az amerikai 23-szoros Grand Slam-győztes klasszisa. Az őt legyőző horvát születésű, de ausztrál születésű Ajla Tomljanovic bevallotta, nehéz terhet cipel ezzel, mert azóta is rosszul érzi magát – ugyanakkor az a siker lehet, akkor lökést adott neki, hogy 29 évesen élete legjobb eredményét éri el.

Az 1993. május 7-én, Zágrábban született teniszező sportolócsaládba született, édesapja Ratko Tomljanovic a Badel Zagreb kézilabdázója volt, aki nyert Bajnokok Ligáját és tagja volt az 1994-es Eb-3., illetve 1995-ös vb-2. horvát válogatottnak.

Kapcsolódó
Szenzáció a US Openen, a nyolcaddöntőben sokkolták Nadalt
Talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy Frances Tiafoe élete legnagyobb győzelmét aratta. A spanyol klasszis nem akart kifogásokat keresni a kiesésére.

Hogy miért nem lett kézilabdázó a lányából? Ajla kislány korában látott egy fotót, amelyen a családfő egy trófeával a kezében pózolt. Kíváncsian megkérdezte, hol van az a serleg, és amikor édesapja azt felelte, hogy nincs nála, mert ezt az egész csapat nyerte, a mindössze 7 éves gyerek eldöntötte, hogy egyéni sportágat választ. Ekkor döntött úgy, hogy nővére, Hana nyomdokaiba lép, és elkezdett teniszezni.

Rosszul érezte magát

Tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, 15 évesen már ITF-versenyeken vett részt, és ugyan négy kisebb tornát is megnyert, a nagy áttörés nem következett be.

Bár már több mint 5 millió dollárt keresett, WTA-tornán még sohasem sem végzett az élen, döntőt négyszer játszhatott, de mindet elbukta. Grand Slam-viadalokon eddig háromszor jutott el a negyeddöntőig: tavaly és idén Wimbledonban, illetve a jelenleg is zajló US Openen.

És lehet, a nagy áttörés most jön el. Az ausztrál játékos a cseh Karolína Muchová, majd az orosz Jevgenyija Rogyina legyőzését követően került szembe Serena Williamsszel, akit 7:5, 6:7, 6:1-re vert.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ajla Tomljanovic (@ajlatom) által megosztott bejegyzés

„Nagyon sajnálom, mert annyira szeretem Serenát. Hihetetlen, amit értem, a teniszért tett. Talán ez a legellentmondásosabb győzelemérzésem. A meccs alatt szerettem volna nyerni, de amikor a végén a családjáról kezdett beszélni, elérzékenyültem. Rosszul éreztem magam” – kért szinte bocsánatot a sikert követően.

Azóta a szintén orosz Ludmilla Szamszonován is túllépett, és kedd este a tunéziai Onsz Dzsabúr következik.

„Addig még nem jutottam el, hogy a döntőn gondolkodjak, de határozottan nincs az az érzésem, mint tavaly, amikor talán egy kicsit elégedett voltam a harmadik fordulóba jutással is.

Most úgy érzem, hogy többre vágyom

– mondta.

Hűtlenség és távolság

Magánéletében éppen kiegyensúlyozott, de szingli időszakot él meg. 2015 és 2017 között Nick Kyrgios partnere volt, a közösségi oldalakon posztolt képek boldog időszakról árulkodtak. A bulvárlapok szerint a kapcsolatnak Kyrgios állítólagos hűtlensége miatt lett vége.

De az újságírók nem felejtették el kettejük románcát, Wimbledonban azonban nem a legjobb kérdést tették fel Tomljanovicnak, aki szinte felrobbant a dühtől az egyik sajtótájékoztatón.

Kyrgiost egyik korábbi barátnője, Chiara Passari azzal vádolta meg, hogy bántalmazta, és akadt olyan újságíró, aki kikérte erről az ausztrál teniszezőnő véleményét – pont a negyeddöntős vereség után.

„Kiábrándító, hogy két óra játék után ez az első kérdés, amit feltesznek nekem. A meccsről meg semmit” – dühöngött.

Tomljanovic néhány hónappal a szakítás után kezdett randevúzni Matteo Berrettinivel, akivel idén szakított – ennek a szerelemnek a távolság és a sok utazás vetett véget.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ajla Tomljanovic (@ajlatom) által megosztott bejegyzés

Nem akar az exei árnyékában élni

Vicces, hogy mindhárman egy nagyszerű US Open-élmény közepén vannak, hiszen Kyrgios és Berrettini is a legjobb nyolc között jár, és ha mindegyikük nyer, akkor egymás ellen elődöntőzhet.

Alja azonban már nem a kézilabdasztár Ratko Tomljanovic lánya vagy Kyrgios és Berrettini exe lenne. De nem is úgy akar bevonulni a történelembe, mint a teniszező, aki visszavonultatta Serena Williamst.

De hogy marad-e esélye New York királynőjévé válni, csak este derül ki.

Jó vagyok az elengedésben, a kudarctól sem félek. Annyiban volt már részem a karrierem során, hogy tudom, a legrosszabb, ami történhet az, hogy kikapok. De másnap ismét felkelsz, és éled az életet. mert az élet megy tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik