Sport

Nem bírtak a címvédővel a magyarok, elúszott az Eb-elődöntő lehetősége

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar női vízilabda-válogatott 15-11-re kikapott a címvédő spanyol csapattól a spliti vízilabda Európa-bajnokság hétfői negyeddöntőjében.

Kapcsolódó
Nászútra ment és vett egy traktort az úszás Terminátora
Caeleb Dressel a júniusi, budapesti vébé óta nem úszott.

Bíró Attila szövetségi kapitány olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes együttese hamar háromgólos hátrányba került, de 5-5-nél még utolérte az olimpiai ezüstérmes riválist, amely ezt követően ismét elhúzott, a magyarok erejéből pedig már csak a szépítésre futotta a hajrában.

A kezdés meghatározta a mérkőzés további képet, mert 2-0-s vezetés helyett 3-1-es hátrányban voltunk. Egy spanyol csapatot végig üldözni rengeteget kivesz a játékosokból, kétszer így is visszajöttünk a meccsbe

– fogalmazott az MTI-nek Bíró, aki a sok bekapott centergólban látta a vereség elsődleges okát, de hozzátette azt is, hogy a spanyolok fiataljai vagányabbak és ügyesebbek voltak.

Úgy vélte, hogy összességében ebben a több kulcsemberét, így Keszthelyi Ritát és Rybanska Natasát nélkülöző fiatal csapatban is több volt, ezért nem lehet elégedett. Viszont szerinte fontos tapasztalatot jelent a 2024-es párizsi olimpia felé haladva, hogy már az első meccset meg kell nyerni, illetve nem szabad kétgólos előnyről kikapni az utolsó két és fél percben.

A szakember a görögök elleni nyitótalálkozóra utalt, amelynek megnyerésével jóval könnyebb ellenfél jutott volna a csapatának a nyolc között.

„Három centergólt nem lehet kapni egy meccsen, eddig az egész Eb-n talán egy ilyet kaptunk. A másik probléma, hogy a félidőig nyolc kapura lövésünk volt, ami nagyon kevés. Az olimpiai elődöntőben mindenki lőtt a spanyolok ellen, most az ellentettje volt, nehéz megtalálni az arany középutat” – értékelt Leimeter Dóra, aki szerint az 5-8. helyért sorra kerülő két mérkőzés is segítheti a csapat jellemfejlődését.

Gurisatti Gréta azt hangsúlyozta, hogy a mostani eredményektől függetlenül ez egy jó csapat, a fiatalok számára pedig egy lecke volt ez a szereplés.

„Mindenkinek vannak mumusai, mi például a hollandokat szoktuk rendre elverni a sorsdöntő meccseken. A spanyolok esetében mi a centereket nem tudtuk semlegesíteni, illetve ezúttal vagy három nagyon távoli, tízméteres gólt kaptunk” – mondta.

A magyarok az 5-8. helyért szerdán a franciák ellen folytatják, míg a spanyolok ellenfele a vb-bronzérmes Hollandia lesz az elődöntőben.

Vízilabda Eb, nők, negyeddöntő

Spanyolország – Magyarország 15-11 (4-1, 2-4, 6-3, 3-3)
a magyar gólszerzők: Garda 3, Szilágyi 2, Parkes 2, Horváth 1, Gurisatti 1, Leimeter 1, Vályi 1.

 

Olaszország – Horvátország 16-8 (5-2, 4-2, 3-2, 4-2)
Hollandia – Franciaország 22-3 (3-0, 5-2, 7-0, 7-1)
Görögország – Izrael 14-4 (6-1, 2-1, 2-0, 4-2)

 

A szerdai program
az 5-8. helyért:
16.00: Franciaország – Magyarország
17.30: Izrael – Horvátország

 

elődöntő:
19.00: Hollandia – Spanyolország
20.30: Görögország – Olaszország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik