Sport

Meghalt a bringás, aki 1968-ban drámai módon veszítette el a Tourt

Georges Hernad / Ina / Ina via AFP
Georges Hernad / Ina / Ina via AFP
Nyolc nappal 79. születésnapja után meghalt a korábbi országúti kerékpáros belga Herman Van Springel, aki 1968-ban az utolsó napon vesztette el a Tour de France-t, írta az MTI.

Van Springel 1943-ban született, az 1968-as világbajnokság mezőnyversenyében ezüstérmes lett, és drámai körülmények között maradt le abban az évben a francia körverseny megnyeréséről.

A záró napon két félszakaszt rendeztek, a 136 kilométer hosszú első táv után még ő állt az élen, az 55 kilométeres záró időfutamon viszont úgy lett második, hogy Jan Janssen 54 másodperccel előzte meg, így a hollandé lett az összetett siker 38 másodperces különbséggel.

Ez pályafutásom legnagyobb csalódása

– nyilatkozta később.

Több mint 20 éven keresztül ez volt a legkisebb különbség a Tour győztese és második helyezettje között (1989-ben aztán Greg LeMond mindössze 8 másodperccel verte Laurent Fignont).

Van Springel Giro d’Italián volt második, Vuelta a Espanán harmadik összetettben, az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok közül megnyerte a lombardiai körversenyt, a Touron pedig öt szakaszgyőzelmet aratott és egyszer megnyerte a sprinterek pontversenyét is.

Becenevét (Monsieur Bordeaux-Paris) onnan kapta, hogy hétszer nyert a több mint 550 kilométer hosszú egynapos viadalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik