Sport

Nagyszerű győzelem és magyar érmek a kajak-kenu vébén

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A magyar versenyzők hat érmet, egy-egy aranyat és ezüstöt, valamint négy bronzot szereztek a helyi idő szerint vasárnap délelőtti döntőkben a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

  • Nádas Bence és Kopasz Bálint nagyszerű győzelmet aratott a régi-új olimpiai számban, K-2 500 méteren,
  • Kőhalmi Emese címét megvédve aranyérmet szerzett kajak egyes 5000 méteren,
  • a pályafutása első felnőtt vb-jén szereplő Rendessy Eszter pedig második lett kajak egyes 1000 méteren.
  • Lucz Anna és Csizmadia Kolos egyformán bronzérmesként zárt K-1 200 méteren és
  • a Noé Bálint, Kulifai Tamás kajakos duó is megismételte egy évvel ezelőtti harmadik helyét 1000 méteren.
  • Balla Virág előbb 500 egyesben negyedikként ért célba, majd az 500-as négyes tagjaként – Bragato Giadával, Takács Kincsővel és Nagy Biankával – bronzérmet szerzett.

A párosban szombaton Kiss Blankával aranyérmes Lucz Anna K-1 200 méteren tavaly második lett a dán Emma Jörgensen mögött, aki most nem volt ott a mezőnyben. Ott volt viszont a szám koronázatlan királynője, háromszoros olimpiai és hatszoros világbajnoka, az új-zélandi Lisa Carrington, akinek ezúttal is csak a hátát nézhette a mezőny. Az UTE 23 éves versenyzője remekül tartotta magát mögötte, harcban volt a második helyért, de végül a szlovén Anja Osterman után harmadikként haladt át a célvonalon, írja az MTI.

A férfiak hasonló számában a Tokióban olimpiai negyedik Csizmadia Kolosnak az volt a célja, hogy előrébb lépjen a 2021-es ötödik helynél, és ez sikerült is neki. A Budapesti Honvéd 26 éves kajakosa szoros versenyben lett harmadik úgy, hogy remekül rúgta be a hajóját. Az első helyet a spanyol Carlos Arevalo szerezte meg, a második pedig – csakúgy, mint tavaly – a svéd Petter Menning lett.

Az FTC 28 éves olimpikonja, vb-ezüstérmes és Európa-bajnok kenusa, Balla Virág szombaton negyedik lett ezer méter egyesben, ezúttal 500-on ő is javítani szeretett volna. A gyengébb rajt után azonban hamar hátrányba került, s most sem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, ismét negyedik lett. Győzött az ukrán Ludmila Luzan.

Kapcsolódó
Két arannyal nyitottak a magyar kajakosok a világbajnokságon
Kopasz Bálint K1 1000, Kiss Blanka, Lucz Anna K2 200 méteren győzött.

A rutinos Noé Bálint, Kulifai Tamás duó – utóbbi versenyző éppen tíz éve szerzett olimpiai ezüstérmet a négyessel – tavaly Koppenhágában harmadik lett a kajak kettes 1000 méteren, és most sikerült megismételnie ezt az eredményt. Taktikusan versenyeztek, sokáig a 4-5. helyen haladtak, majd a hajrában elmentek a dánok és a szlovákok mellett, és a fölényes győzelmet arató németek, valamint az olaszok mögött újfent megszerezték a bronzérmet.

A vb-újonc Rendessy Eszter szombaton a hetedik helyen végzett az olimpiai egyes számban, 500 méteren, ezren azonban az esélyesek közé tartozott, és ennek megfelelően is versenyzett. Az UTE ifjúsági olimpiai és világbajnok kajakosa az egyre erősebb szembeszélben szinte végig a második helyen haladt az ausztrál Alyssa Bull mögött, aki az egész táv alatt bírta a saját maga által diktált tempót. A 20 éves Rendessy ugyanígy haladt mögötte, magabiztosan tartotta a második helyet, s ezzel megszerezte pályafutása első felnőtt vb-érmét.

A kenusoknál a Kiss Balázs, Hodován Dávid duó a mezőny második felében végzett 1000 méteren, hetedik lett, a fiatal 500 méteres négyes pedig – Zombori Dominik, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf összeállításban – a negyedik helyen végzett az öt egységet számláló döntőben. Előbbi számot a németek, utóbbit a spanyolok nyerték.

A következő számban aztán megszületett a vasárnapi versenynap első magyar aranyérme.

A Nádas Bence, Kopasz Bálint 500 méteres kajakkettes remekül versenyzett a döntőben: a visszalőtt első rajt után a másodikat jól kapták el, a 250 méteres ellenőrzőpontnál pedig a portugálok és az ausztrálok mögött a harmadik helyen haladtak át. A hajrá nagyon szorosnak ígérkezett, de hogy ez ne így legyen, arról a magyarok gondoskodtak, az utolsó száz méteren ugyanis robbantottak, faképnél hagyták ellenfeleiket, és tisztán elsőként értek be. Nádas – aki 2014 után nyert ismét világbajnoki címet – a célban felemelte a lapátját, és a levegőbe ordította, hogy megvan!. Kopasz Bálint az ezer egyesben aratott szombati diadala után a második olimpiai számos győzelmét aratta Kanadában.

„Azt beszéltük meg, ami az elő- és középfutamban hiányzott, hogy nem hirtelen indítjuk a hajót a végén, hanem fokozatosan. Nagyon együtt maradtunk, mintha az utolsó százon még jobban összeállt volna a mozgásunk. Szinte el sem hittem, hogy tudunk még gyorsulni. Az utolsó ötven méteren szinte már boldogan, vicsorítva lapátoltam. Megszűnt mellettem minden.

Megkönnyeztem ezt a sikert, hiszen olimpiai számban sikerült nyernünk. Nagyon sok munka van ebben, remélem, ez a siker motivál majd bennünket, hogy ezen az úton menni kell tovább

– nyilatkozta Nádas.

Az 500 m-es vegyes számokban két hatodik hely jutott a magyaroknak a Fejes Dániel, Gönczöl Laura kenus és a Kurucz Levente, Gazsó Alida Dóra kajakos duó révén, majd zárásként a Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső és Nagy Bianka alkotta 500 méteres kenunégyes harmadik lett az öthajós mezőnyben.

A B döntőkben érdekelt magyarok közül Adolf Balázs harmadik lett C-1 1000 méteren, így összesítésben a 12. helyen zárta a vb-t, a Kiss Blanka, Lucz Anna 500-as kajakpáros pedig a 18. pozícióban végzett.

A vasárnapi programban három olyan finálé volt, amelyben nem indult magyar hajó: női C-1 200 méteren az olimpiai bajnok amerikai Nevin Harrison, férfi C-1 1000-en a román Catalin Chirila, míg női K-2 500 méteren a lengyelek duója, Karolina Naja és Anna Pulawska nyert.

A vb a magyar idő szerint 19.40 órakor rajtoló 5000 méteres döntőkkel zárul négy magyarral, az utolsó futamot 21.30 órakor indítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik