Sport

Nem lehetett tovább tolerálni a magyar válogatottból kizárt gyorskoris viselkedését

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Pillanatok alatt két nagy volumenű bejelentés is történt a magyar gyorskorcsolyázóknál:

  • távozik az elmúlt tíz év sikeredzője, Csang Csing Lina,
  • valamint kizárták a csapatból a honosított John-Henry Kruegert.
Kapcsolódó
Fegyelmi vétség miatt zárták ki Kruegert a gyorskorcsolya-válogatottból
Bánhidi Ákos remélte, hogy Milánóig együtt maradhat a szakmai stáb.

Lina kapcsán Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke a Nemzeti Sport pénteki számában azt mondta, hogy montreali világbajnoksággal lezárult egy olimpiai ciklus, ilyenkor pedig megszokott, hogy vannak változások. A kínai edzőt próbálták marasztalni, de minden tekintetben visszautasíthatatlan ajánlatot kapott hazájából.

„Csak köszönettel tartozunk Linának, nagyon sokat tanultunk tőle mindannyian, az pedig egyértelmű, hogy a sikerekben hatalmas szerepe volt. Azt azért ne feledjük el, hogy

Bánhidi Ákos is a világ legjobb edzői közé tartozik, emellett kevés olyan jó technikus és edző van egy személyben, mint Dzse Szu Csun, vagyis nem maradunk kiváló szakemberek nélkül, biztos vagyok benne, hogy szívesen szerződtetné őket bármelyik csapat

– nyilatkozta Kósa Lajos, aki elárulta, hogy a Liu testvérek, akik második anyjukként tekintettek az edzőnőre, elég rosszul fogadták a változást, de a magyar szövetség próbálja mindenben támogatni őket a továbbiakban is (az anyagi lehetőségeihez mérten).

Keresik a megoldást, hogy esetleg a jövőben lehessenek közös edzőtáborok a kínaiakkal, de Kósa kijelentette, az biztos, hogy ha lesz megállapodás, a magyar fél nem lesz alárendelt, azaz nem szeretnénk felkészíteni a kínaiakat a következő szezonra.

Kapcsolódó
Óriási változás jön a gyorskorcsolyázóknak: távozik a vezetőedző
Csang Csing Lina tíz éve dolgozott a magyar válogatottal.

A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes John-Henry Krueger elküldése kapcsán Bánhidi Ákos korábban szűkszavúan annyit mondott, hogy fegyelmi vétséget követett el, így többet nem versenyez magyar színekben. Konkrét kérdésünkre is csak annyit felelt, hogy más kultúrából, más szocializációból érkezett. Kósa Lajos sem részletezte, miért született meg a döntés.

Már az előző szezonban, aztán pedig az olimpiai felkészülés legnehezebb hónapjaiban is akadtak fegyelmezetlenségi problémák Krueger John-Henryvel, ezek nehezítették a munkát. Eljött az a pont, amikor a csapatvezető ezt már nem tudta tovább tolerálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik