Sport

„Nem kisasszonyok vagyunk, hanem férfiak” – továbbjutott a vb-selejtezőben a kosárválogatott

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 69-68-ra legyőzte a vendég Portugáliát pénteken a teltházas Tüskecsarnokban a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában,

ezzel továbbjutott a kvalifikáció következő szakaszába.

A négyezer fős (telt házas) Tüskecsarnokban a magyar csapat 12-es keretében hét olyan kosaras kapott helyet, aki a vasárnap lezárult NB I-es döntőben is pályára lépett. Hatan a negyedik bajnoki címét begyűjtő Szombathelytől érkeztek, a 37 éves Ferencz Csaba pedig az ezüstérmes Körmendtől. A nemzetközi szinten a legmagasabban jegyzett játékos, Hanga Ádám kisebb lábsérülése miatt csak a kispadról szurkolt társainak, ám a Real Madriddal spanyol bajnok és Euroliga-második légiós a szeptemberi Európa-bajnokságon már biztosan bevethető lesz.

A sorsdöntő találkozón Váradi Benedek és Benke Szilárd triplái adták meg az alaphangot, a nyolcpontos magyar előnyről induló második negyedben pedig 13 pont is volt a különbség. Az eddig minden mérkőzésüket elveszítő vendégek a nagyszünetig kilenc pontra tudtak felzárkózni (40-31), írja tudósításában az MTI.

Fordulás után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese jelentősen visszaesett, az ellenfél egy 11-0-ás roham révén először vezetett (45-47). Az 53-52-ről induló zárószakaszban ismét elkapták valamelyest a fonalat a magyarok, Allen Rosco fontos kosarakat szerzett, de így is sok hiba csúszott a támadásokba. Az utolsó perc 67-64-gyel kezdődött, s az izgalmas hajrából némi szerencsével a hazaiak jöttek ki jobban.

Ma nem kosaraztunk, hanem harcoltunk. Fáradtak voltunk, 15 perc után csak kúsztunk-másztunk, de a fegyelem és az alázat meghozta a gyümölcsét. Nem hibáztatom a szövetséget a hosszú bajnokságért, nem gondoltunk, hogy így elhúzódik a rájátszás, de mi nem kisasszonyok vagyunk, hanem férfiak

– értékelt a szövetségi kapitány, hozzátéve, büszke arra, hogy az utóbbi tíz évben a válogatott legalább nyolcszor játszott egypontos különbségű meccset, és egyet sem veszített el.

A csoportkör utolsó fordulójában, hétfőn este a 3/2-es győzelmi mérleggel álló magyarok az olimpiai ezüstérmes franciáknál vendégeskedik Mouilleron-Le-Captifban.

E csoport, 5. forduló

Magyarország-Portugália 69-68 (21-13, 19-18, 13-21, 16-16)
A magyar pontszerzők: Allen 11 pont, Somogyi 10, Hopkins 9, Perl 8, Benke 8, Váradi 7, Vojvoda 6, Filipovity 4, Keller 3, Eilingsfeld 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik