Sport

Ukrajnában nem a sportra gondolt, csak az életben maradásra

Andrej ISAKOVIC / AFP
Andrej ISAKOVIC / AFP
Néhány hónapja még remegő egyéves gyermekével a pincében húzódott meg a bombázások elől, majd miután szülővárosát, Rubizsné rommá lőtték, Lengyelországba menekült Olha Ljahova, az ukránok Európa-bajnoki érmes középtávfutója. Csütörtökön Oslóban már versenyez, augusztusban pedig Európa-bajnok lenne.

„Február 24-én felébredtem és olvastam a hírt, hogy szinte egész Ukrajnát támadás érte Oroszország részéről. Összepakoltuk a holminkat és megpróbáltunk gyorsan elszökni az orosz határ közelében fekvő Szumiból. Mindennap légiriadó volt, a pincékben bujkáltunk. Nem a sportra gondoltunk, csak az életben maradásra” – nyilatkozta.

Kapcsolódó
Autótolvajt fogott, de megsérült a női kalapácsvetés olimpiai bajnoka
Kérdésessé vált a szereplése a július 15-én kezdődő eugene-i atlétikai vébén.

„Az első naptól kezdve a szirénák zúgtak az egész városban. Leértünk a pincébe, ahol rengeteg ember volt. Nők, férfiak, gyerekek. A babám sírt, annyira feszült volt. Egyéves csecsemőnek ne kelljen már pincében bujkálnia” – tette hozzá.

Közösségi oldalán azt írta, néha csak a fürdőkádban bújtak el a támadások idején.

Amikor a háború a negyedik hetébe lépett, férjével, testvérével és kislányával Varsóba menekült. Három hétig maradt a lengyel fővárosban, mire segítséget kapott szponzorától, a Nike-tól, hogy Portugáliában újrakezdje az edzéseket. Jelenleg a svájci Bernben él.

Édesapja Ukrajnában maradt, mert katonaként kész megvédeni szülővárosát, Kremencsukot. De nagymamája nem akart távozni Rubizsnéről, és nem élte túl a támadásokat. Ljahova azt mondta, nem tudják, hogyan halt meg és pontosan mikor. Március 17-én egy Instagram-bejegyzésben búcsúzott el tőle.

„A legrosszabb az, hogy nem tudjuk eltemetni a megszokott, emberi módon. A holttestek a földön hevernek, senki nem temet el senkit… És az én drága nagymamám egyedül volt, teljesen egyedül… Egy ablak nélküli hideg lakásban… Villany, víz és fűtés nélkül…

Bocsáss meg mindent. Hiszem, hogy újra boldog vagy a mennyben, és ott találkoztál a nagypapával. Örökké a szívemben maradsz.

Ljahova visszatért az edzésekhez, és a csütörtöki, oslói Gyémánt Liga-versenyen indul 800 méteren.

„Nem könnyű most versenyezni, amikor az ukrán emberek a hazájukat védik. De én most egy másik küldetésben vagyok: szeretnék nemzetközi versenyen szerepelni, hogy büszkévé tegyem a nemzetet” – idézte az Aftenposten.

Az egyéni rekordját (1:58.64 perc) még 2015-ben futotta, idei legjobbja ettől jóval gyengébb (2:01.58). Ezúttal az a célja, hogy két perc alá kerüljön. Azt mondta, extra motivált, hiszen a hazájáért és a családjáért fut.

Imádom az atlétikát, és ez az első szezonom a szülés után, így természetesen magasak az elvárásaim. A világbajnokság után a fő célom az Európa-bajnoki arany megszerzése

– mondta.

A sportoló a 2018-as berlini Európa-bajnokságon 800 méteren bronz-, a a 2016-os zürichi Eb-n pedig a 4×400 méteres váltóval ezüstérmet szerzett.

Az idei világbajnokságot az Egyesült Államokban, Eugene-ben rendezik július 15-24-e között, az Eb-re egy hónappal később, augusztus 15-21-e között Münchenben kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik