Sport

Hat amerikai úszó is öngyilkosságot tervezett a sztáredző zaklatása miatt

Fizetett szabadságra küldte a kaliforniai egyetem Teri McKeever úszóedzőt, aki a 2012-es olimpián az Egyesült Államok női csapatát vezette, miután 19 egykori és jelenlegi úszója, valamint hat szülője zaklatással és megfélemlítéssel vádolta meg.

Kapcsolódó
Szexuális zaklatás, megfélemlítés, hűtlenség, orgia – botránykönyvben tálalt ki az úszóklasszis
A világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Jeanette Ottesen nem fogta vissza magát.

A 60 éves edző állítólag nem elég, hogy csúnyán beszélt a tanítványaival, de akkor is versenyzésre vagy edzésre kényszerítette őket, ha rosszul érezték magukat.

Egyik úszója, Danielle Carter annyira kiborult, hogy három éve közel állt az öngyilkossághoz. Amikor McKeever tudomást szerzett arról, hogy a többi úszó akadályozta meg a tragédiát, a társak előtt alázta meg a sportolót.

Teri egyenesen az arcomba nevetett, és azt mondta, bárcsak tudnám, milyen szánalmas, ostoba és önző vagyok

– idézte Carter a The Orange County Register.

De nem ő volt az egyetlen, egy vizsgálat feltárta, hogy 2018 óta legalább hat női úszója tervezte az öngyilkosságát, és hetekig-hónapokig ennek a megszállottja volt az edző zaklatása miatt.

McKeever az elmúlt 30 évben a kaliforniai egyetem úszóedzőjeként dolgozott, vezetésével négy egyetemi (NCAA) csapatbajnoki címet sikerült nyerni.

2004-ben ő lett az első nő, aki az amerikai olimpiai úszócsapat edzői stábjában helyet kapott asszisztensként, nyolc évvel később első nőként vezette a londoni olimpián az amerikaiakat. A tavalyi tokiói játékokon ismét asszisztensként dolgozott.

Olyan világklasszisokkal dolgozott együtt, mint az ötszörös olimpiai és 11-szeres világbajnok Missy Franklin, a szintén ötszörös olimpiai és négyszeres világbajnok Dana Vollmer vagy a háromszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok Natalie Coughlin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik