Sport

Külföldről gáncsolnák el a magyar tornászok szövetségi kapitányát

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A nemzetközi olimpiai mozgalom híreivel foglalkozó insidethegames.biz oldal nem éppen pozitív színben tüntette fel legutóbbi cikkében a Magyar Torna Szövetség női szövetségi kapitányát, Draskóczy Imrét.

Michael Houston pénteken közölt írásában azt állítja, hogy Draskóczy, „még mindig nem rendelkezik a magyar válogatottban betöltött tisztségéhez szükséges szakedzői végzettséggel, sem pedig az egyetemi oktatói képesítéssel”, ennek ellenére a Magyar Torna Szövetség kapitányként alkalmazza, és azt támogatná, ha ebbéli minőségében oktatna a Testnevelési Egyetemen (TE) a szeptembertől induló torna- és sportedzői alap- és mesterképzésen.

A lap úgy tudja, a TE a Nemzetközi Torna Szövetséggel (FIG) egy lehetséges jövőbeni együttműködésről tárgyalna, pont erről a nemzetközi mesterképző kurzusról – a szemeszterenkénti tandíj 2600 euró (nagyjából egymillió forint). A FIG az Inside the Games érdeklődésére azt közölte, jelenleg nincs partnerségi kapcsolata az egyetemmel.

Koszticsák Szilárd / MTI

A szerző szerint azért is fontos lenne felülvizsgálni Draskóczy egyetemi oktatói és kapitányi státuszát, mert tavaly nyáron a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) független etikai és sportolóvédelmi testülete (GEF) Fehér Nóra korábbi magyar válogatott tornász panaszát megvizsgálva elmarasztaló ítéletet hozott a Magyar Torna Szövetséggel és Draskóczy Imre szövetségi kapitánnyal szemben.

Kapcsolódó
Fehér Nóra, a kirúgott tornásznő pert nyert Draskóczy Imre kapitány és a magyar szövetség ellen
A sportolónő szülei a Gymnastics Ethics Foundationhöz (GEF, fegyelmi bizottságához) fordultak az igazukért. A vesztes fél 21 napon belül fellebbezést nyújthat be a nemzetközi Sportdöntőbíróságon.

A független vizsgálatot vezető Laurent Niddam, a GEF munkatársa megállapította, hogy nem vették komolyan Fehér sérüléseit, hanyagul bántak vele, holott edzőként gondoskodási kötelezettségük lett volna, továbbá „méltánytalanul és kétes módon” távolították el a válogatott edzőtáborából. Mindezért Draskóczyt – és az MTSZ-t is – hivatalos figyelmeztetésben részesítették, és elrendelték, hogy hat hónapon belül ifjúságvédelmi képzésen vegyen részt.

A szerző cikke végén azt írja, mindezek tudatában a lap észrevételt tesz a Testnevelési Egyetem rektoránál. Megkeresésünkre dr. Sterbenz Tamás, a TE rektora azt felelte:

Egyelőre nem érkezett hozzám észrevétel a témában, de ez nem zárja ki azt, hogy a lap munkatársától a jövőben megkapom azt. Ettől függetlenül a tornaszövetség vezetőivel tárgyalva már tavaly megismertem a vitatott esetet, és azt állapítottam meg, hogy Imre felkészült szakember, és nincs olyan ügye, amelyik az oktatását ellehetetlenítené.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik