Sport

Itt a válaszcsapás Wimbledonnak az orosz teniszezők kizárása miatt

AELTC / Thomas Lovelock / POOL / AFP
AELTC / Thomas Lovelock / POOL / AFP

A wimbledoni torna szervezői korábban úgy döntöttek, hogy nem engedik indulni az orosz és fehérorosz teniszezőket 2022-ben az orosz-ukrán háború miatt. Ez a húzás eléggé megosztó volt, ugyanis a férfiversenyeket szervező ATP, valamint a női viadalokat lebonyolító WTA sem zárta ki eseményeiről a két ország sportolóit, semlegesként engedi őket versenyezni, de például Novak Djokovic is bírálta a szervezőket.

A két szervezet korábban jelezte is, hogy válaszlépésekkel készül, most az ATP közölte, nem osztanak világranglista-pontokat a füves pályás Grand Slamen, ha érvényben marad a kitiltás, ami lényegében egy bemutatótornává silányítaná a világ egyik legismertebb tenisztornáját.

Kapcsolódó
„Ezek után hol húzzuk meg a határt?” – tisztességtelennek tartja wimbledoni kizárásukat az orosz klasszis
Danyiil Medvegyev megérti, de nem fogadja el a wimbledoni szervezők döntését. Abban reménykedik, hogy ott lehet a füves pályás Grand Slam-tornán.

A tiltás egyébként az összes brit füves pályás versenyre vonatkozott, ám az ATP Wimbledonon kívül továbbra is oszt majd pontokat, így például Queen’sben és Eastbourne-ben is.

Az ilyen jellegű egyoldalú döntések káros precedenst teremthetnek, ha nem foglalkoznak velük. Ez a diszkrimináció nem életképes egy olyan versenysorozatban, amely több mint harminc országban zajlik. Reménykedünk, hogy a Wimbledonnal való további egyeztetések minden érintett számára elfogadható eredményekhez vezetnek

– áll a közleményben.

Szinte azonnal csatlakozott a WTA is, ők sem osztanak pontokat, ha marad a tiltás.

Az All England Lawn Tennis Club (AELTC) korábban a második világháborút követően zárt ki játékosokat állampolgárságuk miatt, akkor a német és a japán játékosokat tiltották el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik