Sport

Az ukrán óriás ellen fura meccsen jutott Eb-elődöntőbe Sipőcz Richárd

MTI
MTI

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián és a +100 kilós Sipőcz Richárd is bejutott az elődöntőbe a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Tóth az izraeli Roy Sivannal kezdett, majd a második meccsén a lett Aleksejs Zarudnevst verte meg. Az MTK olimpiai bronzérmesére harmadik meccsén az olasz Christian Parlati várt. Első találkozójuk a harmadik percben dőlt el, amikor a 28 éves magyar egy akciót akrobatikusan megkontrázva, félig kézen állva bemutatott egy combdobást, és vazaarit kapott. A 24 éves, tavaly Eb-harmadik ellenfél a hátralévő időben folyamatosan próbálkozott, de nem talált fogást a vb-ezüstérmes Tóthon, aki így a négy közé került. Az elődöntőben a vb- és Eb-harmadik georgiai Luka Maisuradze lesz az ellenfele.

A nehézsúlyúaknál (+100 kg) folytatta kiváló menetelését Sipőcz Richárd. A Széchenyi Egyetem 21 éves, korosztályos szinten Eb-győztes dzsúdósa a szlovén Vito Dragiccsal kezdett a 16 között, majd a negyeddöntőben az ukrán Jakiv Hammóval szállt szembe, akiről két vb-bronzérme mellett sokat elárult az is, hogy 11-szer állhatott dobogóra a World Touron.

Első meccsük azonban nem tükrözte a várható erőviszonyokat, egyikük sem kezdeményezett sokat, a 27 éves rivális egyik intését – egy új szabály következtében – azért kapta, mert túl sok időt töltött ruházatának rendbehozatalával. Az aranypontig tartó hosszabbításban Hammónak újfent meggyűlt a baja a dzsudogijával, amely rendre szétnyílt hatalmas hasán, ezért 2 perc 11 másodpercnél a bíró harmadszor is figyelmeztette őt, ami már a leléptetését jelentette.

Az ukrán óriás értetlenkedve fogadta a meccs szokatlan lezárását, Sipőcz pedig készülhet élete első felnőtt Eb-elődöntőjére. Ott az olimpiai harmadik német Johannes Frey vár rá, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon.

Az elődöntő győztesei bejutnak a fináléba, a vesztesek pedig a bronzéremért lépnek tatamira.

Frissítés

Mivel az elődöntőben mindkét magyar vereséget szenvedett,  Tóth a bronzmérkőzésen a kétszeres Eb-harmadik azeri Mammadali Mehdijevvel száll szembe, akivel 3-3-ra áll a meccsmérlege.
A nehézsúlyúaknál az élete első felnőtt Eb-elődöntőjében szereplő Sipőcz Richárd pedig a kétszeres vb-harmadik holland Roy Meyer ellen küzd a dobogó harmadik fokáért a 15 órakor kezdődő délutáni programban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik