Sport lineup

Meghalt Mike Bossy, minden idők egyik legjobb hokisa

AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

65 évesen elhunyt minden idők egyik legjobb jégkorongozója, Mike Bossy.

A montreali születésű Bossy már ifjoncként sem spórolt a gólokkal, a Laval National juniorcsapatában négy idény alatt átlagosan 77 gólt szerzett, majd 1977-ben a New York Islanders a 15. helyen draftolta, és onnantól az NHL-ben lőtte a gólokat.

Első NHL-idényében 53 gólja és 38 asszisztja volt, így nem meglepő, hogy övé lett az Év újoncának járó Calder Memorial Trophy. Az Islandersszel 1980 és 1983 között zsinórban négyszer hódította el a Stanley Kupát, és sorozatban kilencszer jutott el legalább 50 gólig, ami NHL-rekordnak számít.

Pályafutása során 752 meccsen 573 gólt ütött, és 1126 pontot hozott össze. Azok közül, akik legalább 150 meccset játszottak le a ligában, ő a legjobb 0,76-os gólátlagával. Hét olyan idénye is volt, amikor 100 pont fölött termelt, ennél többször csak Wayne Gretzky (15-ször), Mario Lemieux (10-szer) és Marcel Dionne (8-szor) jutott el a százas határig.

Krónikus hátproblémái miatt a tizedik NHL-idénye után, 1987-ben visszavonult, majd négy évvel később beválasztották a Hírességek Csarnokába.

Bossy októberben jelentette be, hogy tüdőrákkal kezelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik