Sport

Oroszország és Kína közös kézilabda-világbajnokságot tervez

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Az orosz kormány a sportminiszter közlése szerint támogatja Oroszország és Kína közös jelentkezését női kézilabda-világbajnokság megrendezésére, írta az MTI.

Oleg Maticin reményét fejezte ki, hogy az orosz kérelmet alaposan megfontolják. Keddi állásfoglalása azután hangzott el, hogy az Orosz Kézilabda Szövetség elnöke, Szergej Siskarjov bejelentette, közös kérelmet szándékoznak benyújtani Kínával a 2029-es vagy a 2031-es női világbajnokság megrendezésére.

Kapcsolódó
Olimpiai ezüstjét árverezi el az ukránok megsegítésére a kézilabdázó
Michael Paul így próbál segíteni a háború sújtotta menekülteken.

A 2023-as női vb-nek Dánia, Norvégia és Svédország, a 2025-ös tornának Németország és Hollandia ad otthont, míg 2027-ben Magyarország lesz a házigazda.

Az orosz válogatott négyszer nyert világbajnoki címet (2001, 2005, 2007, 2009), a 2019-es tornán pedig bronzérmesként zárt. A kínai nemzeti együttes 1990-ben érte el eddigi legjobb vb-eredményét, amikor a nyolcadik helyen végzett.

Nem a diszkriminációra

Maticin elítélte Kamil Bortnicsuk lengyel sport- és turisztikai miniszter kijelentéseit, aki azt javasolta, hogy zárják ki Oroszországot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból és a nemzetközi sportszövetségekből.

Kapcsolódó
Már a Bundesliga is kiverte a biztosítékot az orosz tévében
Ukrajnát támogató feliratok miatt szakította meg a bajnoki közvetítését egy televízió.

„Személy szerint nem ismerem őt. De szakszerűtlen véleményt fogalmazott meg” – idézte a sportminisztert az Interfax hírügynökség.

„Lengyelország gazdag sporthagyományokkal rendelkezik, nekünk az a feladatunk, hogy megkeressük az ilyen országokkal való kapcsolatok kiépítésének módjait, a politikai helyzet ellenére is.

A sport egyre fontosabb szerepet játszik a konfliktusok rendezésében, a sportolókat nem szabad diszkriminálni

– tette hozzá.

Pótparalimpiát rendeztek

Maticin beszélt a Hanti-Manszijszkban megrendezett pótparalimpiai versenyről is.

Eredetileg úgy tűnt, az oroszt és fehérorosz sportolók ott lehetnek a pekingi paralimpián, végül az ukrajnai agresszió miatt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság megváltoztatta döntését és eltiltotta őket a részvételtől.

Így aztán az oroszok március 18. és 20-a között Hanti-Manszijszkban rendeztek versenyeket Oroszország, Fehéroroszország, Tádzsikisztán, Örményország és Kazahsztán paralimpiai sportolóinak részvételével. Az oroszok végül 39 arany-, 40 ezüst- és 27 bronzérmet szereztek.

„Szeretném mindenkinek megköszönni a munkát, az együttműködést. A sport megmutatta, hogy hazánk nyitott marad, ragaszkodik a valódi olimpiai értékekhez. Ezeket a játékokat nemcsak orosz sportolók részvételével rendeztük meg, megmutattuk, hogy a béke nagyon törékeny, de akadnak olyanok, akik továbbra is elkötelezettek a valódi értékek mellett” – mondta Maticin.

Hozzátette, a sportolók lehangoltan, a jövőbe vetett bizalom nélkül érkeztek hozzájuk,de ők lehetőséget adtak nekik a versenyzésre, hogy újra átérezék egy sportfesztivál hangulatát.

Biztos vagyok benne, hogy Oroszország rövid időn belül emelt fővel visszatér a sportba

– hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik