Sport

„Nézem ezt a gonosz háborút, Putyin agressziója ijesztő”

Mikael FRITZON / TT NEWS AGENCY / AFP
Mikael FRITZON / TT NEWS AGENCY / AFP
Orosz létére bírálta az Ukrajna elleni háborút, ezért az Orosz Motorszövetség visszavonta a 2021-es salakmotoros világbajnok Artyom Laguta versenyzési jogát.

Oroszországban tilos kritizálni az ukrajnai háborús műveleteket, az pedig akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható, aki az invázió szót használja. Kevesen is mernek kritikával élni, Artyom Lagutát azonban ez nem hatotta meg.

Kapcsolódó
KGB-ügynök lehet az örökre eltiltott ukrán legenda?
Ami biztos, Anatolij Timoscsukot az Ukrán Labdarúgó Szövetség élethosszig tartó eltiltással sújtotta.

„Nézem ezt a gonosz háborút és azt a drámát, ami ártatlan embereket sújt, és le vagyok döbbenve. Putyin agressziója ijesztő. Ez nem az én Oroszországom, hanem Putyiné, így nem akarok vele foglalkozni” – nyilatkozta a tavalyi salakmotoros világbajnok.

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy most Putyinért vezessek. Higgye el, Oroszországban az emberek egészen más történetet hallanak az egészről. Még a barátaim is kritizálnak, de mit tegyek? Csak távol akarom tartani magam az agressziótól

– tette hozzá.

Laguta egyébként sem képviselhetné az orosz színeket, ugyanis a Nemzetközi Motorkerékpár Szövetség (FIM) kizárta őt és honfitársát, Emil Szajfutgyinovot. Ha ez nem lenne elég, a hazai szövetség is feketelistára tette a nyilatkozata miatt.

„Azok a versenyzők, akik méltatlanul nyilatkoztak az ország helyzetéről, nem érdemlik meg azt a megtiszteltetést, hogy az Orosz Föderációt nemzetközi versenyeken képviseljék, illetve büszke orosz sportolóknak nevezzék őket” – jelentette be az Orosz Motoros Szövetség, amely szerint megsértették Vlagyimir Putyin becsületét és méltóságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik