Sport

Négy kislány életét mentette meg Ausztrália olimpiai hőse

Mike Hewitt/Getty Images
Mike Hewitt/Getty Images

Egy hónapja még a pekingi téli olimpia kapcsán írhattunk Steven Bradburyről, az ausztrálok olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázójáról, aki a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett játékokon úgy lett aranyérmes, hogy mindenki kiesett előle a döntőben.

Kapcsolódó
Már nem a dobogón állva venné át aranyát a világ legszerencsésebb olimpiai bajnoka
Húsz éve az ausztrál Steven Bradbury úgy lett első, hogy mindenki kiesett előle.

A nemzeti hős Pekingben tévés szakkommentátoraként dolgozott, majd hazatérve újabb, de teljesen másfajta hősiességgel hívta fel magára a figyelmet.

Bradbury queenslandi szörfözése könnyed kikapcsolódásnak indult, egészen addig, amíg meglátta, hogy előtte valaki eltűnt a hullámok között.

„Ahogy megfordultam, észrevettem egy fejet a kétméteres hullámok között. Azonnal ösztönösen cselekedtem. Mondtam a 12 éves fiamnak, Flynnek, hogy keresse meg a legközelebbi mentőket. Tudtam, hogy nincs a közelben más, aki elvégezné a mentést, az adrenalin azonnal dolgozni kezdett bennem. Megláttam a kislányt, de csak azután vettem észre, hogy másik három is ott van még” – mesélte.

Az olimpiai bajnok nem bírt négy 13 évessel, így először egy lánnyal evezett a partra.

„Azonnal visszafordultam, átjutottam a hullámokon, és elértem a többieket. Az áramlat néhány métert elsodorta őket, majd egy hatalmas hullám visszalökte őket ugyanoda.”

Bradbury mindhármat összeszedte, a lányok felkapaszkodtak a deszkájára, de a vad hullámzásban nem lehetett haladni.

„Együtt túl nehezek voltunk, és egyikük sem akarta elengedni a deszkát” – mondta Bradbury.

Egyikük vizet nyelt, pánikszerűen lihegett, hiperventillált, elég ijesztő helyzet volt. Pláne, hogy fogalmam sem volt, hogyan fogom kivinni őket. Amikor a legnagyobb hullámok elértek minket, mindannyian lesodródtak a deszkáról.

De hála Bradbury gyors gondolkodásának, annak, hogy fiát segítségért küldte, mire drámaira fordult volna a helyzet, megérkeztek a vízimentők, akik két lányt kimentettek, a harmadikat pedig már Bradbury is ki tudta vinni a partra.

„Őrült délután volt. De nem hiszem, hogy bármilyen elismerést kellene kapnom. Szerencse, hogy jókor voltam jó helyen. Mire kiértem, az életmentők az egyik lányt Zoe-t oxigénnel segítették, nem tudott beszélni, alig kapott levegőt” – mondta. Hozzátette, az egyik lány a mentés után olyan erősen megölelte, hogy majdnem kiszorította belőle a szuszt.

Másikuk, Eva Perkins úgy nyilatkozott, ha nem jönnek a megmentésére, nem lett volna képes partra vergődni.

Esélyünk sem lett volna, Steven nélkül nem lennénk itt. Örökké hálásak leszünk, hogy megmentette az életünket. Nagyon köszönjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik