Sport téli olimpia 2022

Rövidpályás gyorskorcsolya: nem csitulnak az indulatok, széttépték a kínai zászlót

YOHEI OSADA / AFLO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
YOHEI OSADA / AFLO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Az elfogult bíráskodást kritizálták, miután két dél-koreit is kizártak 1000 méteren. Abban a számban vették el Liu Shalin Sándortól is az aranyérmet.

Demonstráló dél-koreaiak széttéptek pénteken egy kínai zászlót Kína szöuli nagykövetségének közelében, tiltakozásul az ellen, hogy szerintük részrehajlóan ítélkeztek a bírák a dél-koreai rövidpályás gyorskorcsolyázókkal szemben a pekingi téli olimpián, írja az MTI.

Az Igaz Emberek elnevezésű civil szerveződés tagjai azt követelték, Kína kérjen bocsánatot amiatt, hogy az olimpián „részrehajló” volt a bíráskodás.

A demonstráción résztvevő egyik nő elmondta, korábban ő maga is arra készült, hogy sportoló lesz, és meggyőződése szerint az igazságtalan bíráskodás fiatal versenyzők álmait törheti össze. Bírálta továbbá a dél-koreai kormányt amiatt, hogy egy szóval sem tiltakozik Kínánál az olimpián történt eset miatt.

Hétfőn a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres versenyében kizártak két dél-koreai versenyzőt, egyiküket, Li Dzsune Szeót az elődöntőben a később bronzérmes Liu Shaoang elleni szabálytalan manőver után. Kedden a dél-koreaiak hivatalos panaszt nyújtottak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz és a Nemzetközi Korcsolya Szövetséghez (ISU) a pekingi bíráskodás miatt.

Ugyancsak tiltakozott a bíráskodás ellen a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), miután elutasították a magyar csapat óvását az 1000 méteres döntőben történtek miatt. Liu Shaolin Sándor megnyerte a finálét, ám utólag a versenybírók sárga lappal nemcsak megbüntették, hanem az egész mezőny végére is sorolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik