Sport lineup

Óriási fordításokat bemutató csapatok játsszák a Super Bowlt

Meg Oliphant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Meg Oliphant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Cincinnati Bengals és a Los Angeles Rams jutott be az NFL nagydöntőjébe, azaz a Super Bowlba.

Előbbi az Amerikai főcsoport döntőjében hosszabbítás után győzött az előző két szezonban Super Bowl-résztvevő (egyszer győztes, egyszer vesztes) Kansas City Chiefs vendégeként úgy,

hogy az első félidőben már 21-3-as hátrányban volt.

A Bengals – amely az idei rájátszást megelőzően 31 évig nem nyert meccset a playoffban – 1982 és 1989 után, története során harmadszor játszhat Super Bowlt, de nyerni még nem tudott. Az előző két alkalommal a San Francisco 49ers győzte le a nagydöntőben, és sokáig úgy tűnt, idén is ez lesz a párosítás az idény utolsó meccsén.

A 49ers ugyanis az utolsó negyedben még 17-7-es vezetéssel vágott neki a Nemzeti Főcsoport döntőjében a Los Angeles Rams otthonában, ahol a lelátón rengeteg pirosmezes drukker teremtett hazai pályát a San Franciscónak.

Az utolsó negyedben aztán a 49ers védői számára tarthatatlan Cooper Kupp elkapásával közelebb zárkózott a Rams, majd a korábban egy mezőnygől-kísérletet elrontó rúgó, Matt Gay 40 yardról egyenlített.

Alig két perccel a vége előtt Gay 30 yardos mezőnygóllal már a Ramset tolta közelebb a Super Bowlhoz, és bár a San Francisco még vezethetett egy támadást, de a Rams-védelem nagyon felszívta magát, és a szorongatott helyzetben lévő irányítót, Jimmy Garoppolót labdaeladásba hajszolták, amivel el is dőlt a meccs.

Az NFC főcsoportdöntőjében 1970 óta egyetlen csapat sem tudott az utolsó negyedben tízpontos hátrányból fordítani. A Los Angeles-iek  sorozatban hat vereség után, 2018 októberét követően győzték le újra a 49erst. A 2000-ben bajnok Rams legutóbb 2019-ben volt nagydöntős.

Február 13-án újra hazai pályán játszhat, ugyanis a Super Bowlt a SoFi Stadiumban rendezik.

Ez lesz az NFL történetében a második alkalom, hogy egy csapat otthon játszhatja a nagydöntőt, tavaly a Tampa Bay Buccaneers ünnepelhetett saját szurkolói előtt.

Eredmények, főcsoportdöntők:

Amerikai főcsoport:
Kansas City Chiefs – Cincinnati Bengals 24-27 – hosszabbítás után

Nemzeti főcsoport:
Los Angeles Rams – San Francisco 49ers 20-17

Ajánlott videó

Olvasói sztorik