Sport téli olimpia 2022

Ha semmi nem jön közbe, olimpiai bajnokunk elutazhat Pekingbe

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Adminisztrációs eljárás után kedden délután elutazhat Budapestről Pekingbe, a pénteken kezdődő téli olimpia helyszínére Liu Shaong olimpiai-, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki egy hete adott pozitív koronavírustesztet, és ezért nem tarthatott a többiekkel múlt szerdán.

Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere az MTI-nek elmondta: Liu Shaoang – az első magyar összetett világbajnok – magyar idő szerint hétfő délelőtt megszerezte a szükséges, hivatalos, a kínai hatóságok által is elismert laboratóriumban készült negatív PCR-tesztet, így az adminisztrációs eljárás után – ha tényleg nem jön közbe semmi – kedden délután repülőre ülhet, és pekingi idő szerint szerda délután megérkezhet a kínai fővárosba.

Kapcsolódó
Újabb magyar olimpikon dőlt ki a koronavírus miatt
Pónya Sára pozitív teszt miatt nem utazhatott el Pekingbe.

A férfi váltóban tartaléknak jelölt Varnyú Alex, aki szintén pozitív tesztet adott a múlt héten, négy nappal később, azaz vasárnapra érhet Pekingbe.

Mindketten tünetmentesek, jégen is edzhetnek és állandó felügyelet alatt vannak.

A pekingi téli olimpia hivatalosan pénteken kezdődik, a short trackesek versenye rögtön másnap rajtol, amikor vegyes váltóban már érmeket osztanak, illetve sor kerül a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtezőjére. Előbbiben Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, utóbbiban pedig Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint Krueger John-Henry a nevezett.

A rövidpályás gyorskorcsolya az egyetlen magyar éremesélyes sportág a téli olimpián. A magyar szövetség 10-15 olimpiai pont megszerzését reméli.

Négy éve Phjongcshangban a férfi váltó – Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba összeállításban – megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik