Sport

A spanyol kézisek már azt hitték, túl korán örültek, de az oroszok kihagyták az időntúli hetest

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Svédország 28-18-ra legyőzte Lengyelországot a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában.

A jövő januári világbajnokság két házigazdájának mérkőzésén a 12. percben még csak 6-5-ös hátrányban voltak a lengyelek,

ám ezt követően a szünetig csupán egyszer találtak a hálóba, így a svédek tulajdonképpen egy félidő alatt eldöntötték a találkozót.

A szünet után sem változott a játék, a 36. percben már tíz gól volt a különbség, a meccs háromnegyedénél pedig 23-10-re vezetett a tavaly vb-ezüstérmes Svédország. Az alacsony színvonalú meccs folytatásában a skandinávok lesüllyedtek a lengyelek szintjére, ezt ellenfelük egy 6-1-es sorozattal használta ki, és végül 28-18-ra kapott ki.

A meccs legjobbjának Tobias Thulint választották, a svéd kapus negyvenszázalékos hatékonysággal védett.

Thulin egyik védése:

A címvédő Spanyolország 26-25-re legyőzte pénteken az orosz csapatot. A két csapat nem pihenhette ki magát: a spanyoloknak a csütörtök délutáni mérkőzésük után mindössze húsz órával kellett ismét pályára lépniük, de az oroszoknak is csak 22 és fél órájuk volt. Mindez látszott is a két csapat pénteki teljesítményén, elsősorban támadásban volt sok a hiba. Viktor Kirejev remekül kezdett az orosz kapuban, de csakhamar a Telekom Veszprém spanyol hálóőre, Rodrigo Corrales is bravúrokat mutatott be.

Igor Szoroka vezérletével az oroszok többször is vezettek, ám ellenfelük egyre javuló védekezésének és Agustín Casado Marcelo, illetve a veszprémi Jorge Maqueda góljainak köszönhetően jól tartotta magát, majd egy 3-0-s sorozattal fordított, így a szünetben 12-11-es előnyben volt.

A pozsonyi összecsapás második félidejének negyedik percét követően nagyot változott a játék képe, az immár hatékonyabban védekező oroszok Dmitrij Szantalov találataival elléptek a címvédőtől (15-19). Kirejev továbbra is jól védett, a túloldalon viszont Corrales helyett Gonzalo Pérez de Vargas érkezett, csapatuk pedig nyitott védekezésre váltott és két percen belül felzárkózott (21-22), majd egyenlítenie is sikerült.

A spanyolok húsz perc elteltével vezettek ismét, és az izgalmas, de nem éppen színvonalas hajrában egy gólt megőriztek előnyükből. A végső dudaszó után már a győzelmet ünnepelték, de a játékvezetők a videobírós visszajátszás megtekintése után időntúli büntetőt ítéltek az oroszoknak. Mivel Szoroka a kapufát találta el, a címvédő játékosai másodszor is megünnepelték sikerüket.

Jorge Maqueda négy góllal, Corrales tíz védéssel járult hozzá a spanyol válogatott ötödik mérkőzésén az ötödik győzelméhez. Ezzel csapatuk újabb nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé.

A lefújás után Rodrigo Corrales elmondta, fáradtak, mert nem volt sok idejük az előző, szintén szoros meccsük után.

„Az orosz egy tapasztalt csapat, de mi higgadtak maradtunk, kitartottunk a tervünk mellett, és tudtuk, mit csinálunk” – nyilatkozta. A veszprémi kapus hangsúlyozta, még nem biztosították az elődöntőbe jutásukat, de a Norvégia elleni találkozón erre is sor kerülhet.

Vasárnap beléphetünk a legjobb négy kapuján, de az edzőnk mindig azt mondja, maradjunk két lábbal a földön

Eredmények, középdöntő, 2. forduló, II. csoport (Pozsony):

Svédország – Lengyelország 28-18 (14-6)
Spanyolország – Orosz csapat 26-25 (12-11)
Norvégia – Németország 28-23 (14-12)

 

Az állás: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Norvégia 4 (92-77), 3. Svédország 4 (85-73), 4. Németország 2 (76-80), 5. Orosz csapat 2 (71-77), 6. Lengyelország 0
A két csoport első két-két helyezettje jut az elődöntőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik