Sport

„Csoportdöntő” – Izland alig várja a magyarok elleni meccset a kézi-Eb-n

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Nem lehet unalmasnak nevezni a férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportját, hiszen az utolsó forduló előtt még mind a négy válogatottnak van matematikai esélye a továbbjutásra. Sorra vesszük a lehetséges forgatókönyveket.

Izland kedden Magyarország ellen lép pályára, és jobb helyzetből várhatja a folytatást, hiszen az első két mérkőzését megnyerte: Portugáliát 28-24-re, Hollandiát 29-28-ra győzte le.

Kapcsolódó
Kézi-Eb: Izland nyert, körömrágós végjáték várható a csoportunkban
Három forgatókönyv szerint is továbbjuthat a magyar csapat.

„Nagyon nehéz meccs volt” – mondta Gudmundur Gudmundsson, az izlandiak szövetségi kapitánya, aki szerint nagy hiba volt kiengedni az ötgólos előnyt a kezükből.

„A támadójátékunk fantasztikus volt az egész meccsen, leszámítva az 5-1-es védekezés elleni szakaszt. Aztán azt is megoldottuk, de közben a hibáinkból ők is éltek. Ezért volt olyan kiegyensúlyozott a meccs vége.”

A szakember azonban letenne az olyan izgalmakról, amit a második félidőben átélt.

A modern kézilabda sajnos magába foglalja az ilyen ingadozásokat, nem lehet mindig megtartani az előnyt. Ilyen ez a sport, és ez a szép benne

– utalt arra, hogy 22-17 után hogyan érte utol csapatát a rivális 24-24-nél.

Az első két meccsen aratott két győzelem ellenére Izlandnak korántsem biztos a helye a középdöntőben.

Nincs más dolgunk, mint kimenni a pályára a magyarok ellen és nyerni

– jelentette ki Gudmundsson.

Kovács Tamás / MTI

Tele volt a gatya

A Visir.is megszólaltatott három egykori játékost, Stefán Árni Pálssont, Róbert Gunnarssont és Ásgeir Örn Hallgrímssont, akik azt mondták, infarktusközeli állapotban voltak a meccs végére.

A meccs utolsó öt percében tele volt a gatyám, nagyon feszült voltam. Közben pedig néztem a pálya szélén Gudmundssont, aki úgy nézett ki, mint aki mindjárt szívrohamot kap

– mondta Stefán Árni Pálsson.

Az olimpiai ezüstérmes jobbátlövő, Hallgrímsson kicsit aggódott, amikor a hollandok egyenlítettek. „Ez a gyengeségünk jele volt, nem számítottam rá” – vélte.

Korábbi csapattársa, az egykori beállós Gunnarsson azt mondta, a meccs végére teljesen elveszett a nagy izgalomban. „Jó, hogy egy masszív kanapén ültem, mert baj történhetett volna” – nyilatkozta.

Jöhet a csoportdöntő!

Az Mbl.is megszólaltatta a Veszprém egykori játékosát, Aaron Palmarssont, aki a vasárnapi meccs végén megsérült, és vérző fejjel hagyta el a pályát.

„A végén kaptam egy könnyű könyököst, de semmi komoly” – mondta.

Nagyon nehéz mérkőzés volt, 40-45 percig mi irányítottunk, de aztán az 5-1-es védekezéssel megzavartak bennünket. De a győzelem a lényeg, márpedig az összejött. Most jöhet a csoportdöntő Magyarország ellen. Tényleg alig várom.

Magyarország a statisztikában jobban áll, hiszen az egymás elleni mérleget tekintve 42 mérkőzésből 24-szer legyőzte, legutóbbi a két évvel ezelőtti Eb csoportkörében 24-18-ra.

Így juthatunk tovább

Az utolsó kör előtt nagy számolgatás zajlik a csoportban, ugyanis

  • Magyarország továbbjut, ha több pontot szerez Izland ellen, mint Hollandia Portugália ellen.
  • Magyarország továbbjut, ha legalább két góllal legyőzi Izlandot és Hollandia legyőzi Portugáliát. Ebben az esetben hármas pontegyenlőség alakul ki és az egymás elleni eredmények számítanak, ezért kell legalább kettővel többet dobni az északiaknak.
  • Magyarország akkor is továbbjut, ha döntetlent játszik Izlanddal, de Hollandiát legyőzi Portugália.

A csoportkör utolsó fordulójában, kedden a magyarok 18 órától Izlanddal játszanak, 20.30-tól Hollandia ellenfele Portugália lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik