Sport téli olimpia 2022

Nemrég az olimpia rendezésért lobbizott, most börtönben ül

Kazahsztán nemrég még Pekinggel futott versenyt az alig egy hónap múlva, február 4-én kezdődő téli olimpiai játékokért. A jelen helyzet ismeretében kijelenthető, még szerencse, hogy nem nyerte el a rendezés jogát. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt ugyanis az országban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. (A kazah válságról és annak okairól itt olvashat bővebben.)

A válság sok embert elsöpört, többek között hazaárulás gyanúja miatt letartóztatták Karim Masszimovot is, aki

  • pár napja még a kazah nemzetbiztonsági bizottság vezette, de
  • 2007.01.-2012.09., illetve 2014.04. – 2016.09. között volt Kazahsztán miniszterelnöke is volt,
  • míg a sportvilág és a nemzetközi olimpiai mozgalom a 2022-es Almati téli olimpiai játékok – Peking rendezi idén, alig egy hónap múlva kezdődik – pályázati bizottságának elnökeként ismerte meg.

Masszimov 2015 júniusában Lausanne-ban, még miniszterelnökként prezentálta az ország téli olimpiai pályázatát, erősen lobbizott Thomas Bach NOB-elnöknél, és a szervezet vezetőinél. Ezt követően a NOB júliusi, Kuala Lumpur-i döntéshozó ülésén  beszédet mondott a NOB választói előtt. Miközben nyilvánvalóan Pekinget tekintette mindenki favoritnak, befutónak a XXIV. téli olimpiai játékok rendezéséért folyó versenyben, arra buzdította a tagságot, hogy bátor döntést hozzanak, ne pedig olyat, amely csak „megkönnyíti az éjszakai alvást”.

Maszimov Kazahsztán képviseletében majdnem sikerrel járt, hiszen a szavazás a vártnál jóval szorosabb végeredményt hozott. A kínai főváros alig négy szavazattal nyert (44 szavazattal 40 ellenében) – számolt be minderről az insidethegames.biz. Az 56 éves politikus letartóztatásának okait a kazah hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

(Kiemelt kép: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach (balra) kezet fog Karim Masszimov kazah miniszterelnökkel, miután a NOB júliusi Kuala Lumpur-i ülésén Pekinget jelölték ki a 2022-es téli olimpiai játékok házigazdájaként a kazah Almati város helyett. Fotó: RASFAN MOHD RASFAN / POOL / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik