Sport

„Biztos, hogy kudarc” – nem kertelt a magyar kézikapitány a vb után

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar női kézilabda-válogatott a középdöntőig jutott, majd a 10. helyen végzett a spanyolországi világbajnokságon. Az élete első felnőtt világversenyén irányító szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir a németek és a dánok elleni vereség okairól, a rutin hiányáról, kiemelkedő egyéni teljesítményekről és a csapatra váró tanulási folyamatról is beszélt a DIGI Sporton.

Egyértelműen meg volt határozva a célkitűzés: a 8. hely, amit nem sikerült elérnünk. Ez biztos, hogy kudarc

– értékelt a szövetségi kapitány, aki szerint hiányzott a tapasztalat, és hogy nem sikerült kihasználni azt, amikor gyengén játszott az ellenfél, utalva a németek elleni egygólos vereségre.

Kapcsolódó
NB I-es gólokkal masírozott be Norvégia vb-döntőbe
Ott az olimpiai bajnok Franciaország lesz majd az ellenfele.

„A német meccs a legfájóbb. Szerintem ugyanolyan erőt képviselünk, csak ők egy kicsit rutinosabbak voltak. Nem játszottak jól, mi viszont nem tudtuk kihasználni, hogy Bíró Blanka kiválóan védett” – mondta a kapitány, aki szerint a csoportkörben elszenvedett vereség a dánok elleni középdöntős mérkőzésre is hatással volt.

„Tudtuk, hogy ez az utolsó esélyünk, hogy továbbjussunk. Mindent megtettünk, sok minden sikerült is, viszont volt olyan szakasza a meccsnek, amikor sem a támadásunk, sem a védekezésünk nem működött” – összegzett a szövetségi kapitány, aki szerint a csapat lelki állapota is döntő volt.

A több kulcsjátékost is nélkülöző válogatott szakvezetője védekezésben javulást látott az Eb-selejtezőkhöz képest, de úgy érzi, további fejlődésre van szükség.

Ő sem egyedül védekezik, ott van mellette még öt ember

– mondta Golovin annak a Tomori Zsuzsannának a hiányáról, aki a torna előtt nem sokkal jelentette be, hogy nem vesz részt a vb-n. „Tanulni kell; az egy-egy elleni szituációkat kell stabilan megoldani, utána jön a csapatvédekezés” – mondta Golovin, aki Vámos Petrát és Márton Grétát emelte ki, őket állítaná példaként a többiek elé.

Kapcsolódó
Hamis illúziókat kergetünk, ha elhisszük, hogy a világelithez tartozunk kézilabdában
2011 óta több mint 200 milliárd forint jutott a magyar kézilabdának, de a mostani vébé is megmutatta, nem tartozunk a közvetlen elithez, és a 10. helyezés abszolút reális. Ágai Kis András elemzésében a dicső múltról, valamint az okokról és az összefüggésekről is szó esik.

„Az edző felelőssége mindenhol egyforma, még ha a válogatott szinten reflektorfényben is vagy. A junior Eb és vb hazai rendezésű volt, most idegenben voltunk” – mondta saját élményeiről a szövetségi kapitány. „Az a fontos, hogy ami nem működött, azon a következő világversenyre tudjunk változtatni” – zárta értékelését Golovin Vlagyimir, aki 2018-ban junior vb-aranyig vezette Magyarországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik