Sport

Szívátültetésből lábadozik az Európa-bajnok Fazekas Róbert

Michael Steele / Getty Images
Michael Steele / Getty Images

Szívátültetésen esett át Fazekas Róbert Európa-bajnok diszkoszvető, írta meg az Ugytudjuk.hu.

A műtét jól sikerült, jól vagyok

– osztotta meg Fazekas üzenetét az Ugytudjuk.

A portál azt írja, az atléta hónapok óta a Semmelweis Egyetem szívambulanciáján feküdt új szervre várva, mert a szíve nagyon gyenge volt egy genetikai eredetű betegség miatt.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban pedig világbajnoki ezüstérmes Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetést, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, ezért megfosztották aranyérmétől, és két évre tiltották el.

Fazekas később visszatért, indult a 2008-as pekingi játékokon, ahol döntőbe jutott, és a nyolcadik helyen végzett. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A 2012-es londoni olimpián azonban nem vehetett részt, mivel a sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. Később kiderült, hogy a sztanozolol egy táplálék-kiegészítő révén jutott a szervezetébe, de mivel a doppingvétség így is megvalósult, az eltiltása érvényben maradt, csak nyolcról hat évre csökkentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik