Sport

A botrányos olimpia után kikerülhet a lovaglás az öttusa versenyszámai közül

MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

A Guardian és az Inside the Games értesülései szerint is a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezető testülete titokban megszavazta,

hogy a lovaglás a 2024-es párizsi olimpia kikerül az öttusa versenyszámai közül és a kerékpározás kerülhet a helyére.

Az Inside the Games megkereste ezzel kapcsolatban a szervezetet, amely nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt. Csütörtökön közleményt adnak majd ki.

Kapcsolódó
Egy makacs ló okozta az öttusa nagy tragédiáját
Saint Boy két világ- és Európa-bajnokon is kifogott.

Mindez annak a következménye, ami a tokiói olimpián történt. A női versenyben – amelyben Kovács Sarolta bronzérmet nyert – több ló is megmakacsolta magát és nem akartak átugrani az akadályokon. A legnagyobb visszhangot kiváltó eset pedig a versenyben akkor még vezető Annika Schleué volt, aki alatt el sem akart indulni a lova, mire a német sportoló edzője megütötte az állatot – Kim Raisnert ki is zárták a játékok további részéről.

Az öttusa, bár már többször veszélybe került, 1912 óta szerepel az olimpiai programban. Jelenleg vívás, úszás, lovaglás és kombinált szám (futás és laser run) szerepel a versenyszámok között. A Guardiannak nyilatkozva a britek olimpiai bronzérmes egykori öttusázója, Kate Allenby azt mondta, katasztrófa lenne a sportág számára, ha a lovaglás már nem lenne az öttusa része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik