Sport lineup

Erre is csak Jordan képes: majdnem félmilliárdért kelt el a kosaras cipő

Az első pár Nike-cipő, amelyet kifejezetten az egykori NBA-sztár Michael Jordannek terveztek, rekordáron, 1,47 millió dollárért (463 millió forintért) kelt el a Sotheby’s aukciós ház vasárnapi árverésén az NBC televízió szerint.

A klasszis kosaras az észak-amerikai profi liga 1984-es idényében, újoncévének ötödik meccsén viselte először a piros-fehér lábbelit, amelyet kifejezetten az ő kívánságait figyelembe véve terveztek meg.

sothebys.com

Mivel a cipő színösszeállítása nem felelt meg az NBA akkori szabályozásának, Jordant minden egyes alkalommal, amikor viselte, több ezer dollárra büntették – persze ennek mértéke eltörpült amellett, amekkora hírverést ezáltal kapott a cipő. A játékos nem is cserélte le a modellt, amelyet később Air Jordannek kereszteltek el, és ezen a néven lett világhírű.

Kapcsolódó
„Boldog embernek tartom magam” – 50 éves az NBA eddigi egyetlen magyarja
Dávid Kornél azt tartja, jó időben, jókor kellett lennie jó helyen.

A profi ligából 2003-ban visszavonult kétszeres olimpiai aranyérmest (1984, 1992) és hatszoros NBA-bajnokot ötször választották az NBA legértékesebb játékosának, emellett 14 alkalommal szerepelt az All-Star mérkőzéseken. Átlagosan meccsenként 30,1 pontot dobott, 6,2 lepattanót szerzett és 5,3 gólpasszt adott, írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik