Martin BERNETTI / AFP
Sport koronavírus

Oltottan vagy friss negatív teszttel lehet csak kézilabdázni Magyarországon

Módosította a versenykiírást a Magyar Kézilabda Szövetség, ennek értelmében október 11-től új koronavírus-protokollnak kell megfelelni. A módosítások valamennyi, az MKSZ és a megyei szövetségek által kiírt bajnoki- és kupaversenyre, valamint a szakmai és versenybizottság által elfogadott utánpótlás tornára – beleértve az edzőmérkőzéseket is – vonatkoznak. A cél a biztonságos versenyeztetés fenntartása.

„A Magyar Kézilabda Szövetség és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt U16-os, serdülő, ifjúsági és felnőtt bajnoki- és kupa versenyre, valamint a Szakmai és Versenybizottság által elfogadott ezen korosztályok számára kiírt és elfogadott tornákra – beleértve az edzőmérkőzéseket is – vonatkozó módosítások:

  • a bajnoki- és kupamérkőzéseken a jegyzőkönyvbe beírt résztvevők és egyéb közreműködők (játékosok, hivatalos személyek, játékvezetők, versenybírók, ellenőrök, jegyzőkönyv-vezetők, órakezelők, pályatörlők) kizárólag 72 órán belüli negatív PCR-teszteredmény bemutatása esetén írhatók be a jegyzőkönyvbe és tartózkodhatnak a mérkőzés helyszínén, a csarnokban
  • PCR-teszteredmény bemutatása alól mentesít a koronavírus elleni védettség igazolásának (védettségi igazolvány, applikáció, oltásról szóló hivatalos dokumentum) bemutatása
  • valamennyi bajnoki- és kupaverseny mérkőzéseire, a versenyben részt vevők korosztályára való tekintet nélkül a nézők a sportrendezvények kapcsán hatályos jogszabályok alapján léphetnek be, azaz a védettség igazolásával (védettségi igazolvány vagy applikáció).
  • a mérkőzésekre a média képviselői a koronavírus elleni védettség igazolásának bemutatása vagy 24 órán belüli negatív PCR-teszteredmény esetén léphetnek be és végezhetik munkájukat, melynek ellenőrzése a sportesemény szervezőjének a kötelezettsége.
  • az U16-os, a serdülő és az ifjúsági korosztályokból történő visszalépések, ki nem állások, vagy töredékes létszámú kiállások kapcsán az MKSZ a kiírásban meghatározott büntetést indokolt esetben korlátlanul enyhítheti, illetve mellőzheti”

olvasható.

A közlemény hozzátette, hogy a szövetség kiemelten fontosnak tartja a mérkőzések biztonságos, az általános egészségvédelmet szem előtt tartó szabályokkal való megrendezését, és jelezte, a szabályozást szükség esetén később megváltoztathatja.

A szövetség emellett azt javasolja, hogy a védettséggel rendelkező sportolókat is teszteljék havi egy alkalommal, illetve azt ajánlja, hogy a sportszervezetek a be nem oltott sportolók esetleges oltásáról folytassanak konzultációt a sportolókkal és családjaikkal.

Internetes fórumokon felerősödtek az oltásellenes kirohanások, egyrészt amiatt, hogy az MKSZ miért akarja ráerőltetni mindenkire a vakcinát, másrészt a teszteket a játékosoknak maguknak kell kifizetniük vagy kapnak ehhez szövetségi támogatást.

Kérdéseinkkel megkerestük az MKSZ-t, szerettük volna megtudni, hogy nagyságrendileg hány játékost érinthet az oltatlanság. „Informálisan rendelkezésre álló adatok szerint az országos oltottsági arány érvényes a kézilabdában is, professzionális szint felé közelítve talán egyre magasabb” – kaptuk a választ.

Az NB II-es vagy megyei szinten szereplő, kisebb költségvetéssel bíró kluboknak sem fizeti a szövetség a tesztelés költségét.

„Joggal bízunk abban, hogy – leginkább a TAO-nak köszönhetően – nem jellemző a kis klubok költségvetésére sem a definíció, hiszen a TAO tesztelésre is fordítható. Az egészség védelme mellett a bajnokság lebonyolíthatóságának szempontja ez esetben is szinkronban van.”

Miután az európai szövetség PCR-tesztelést írt elő a résztvevőknek (játékosok, hivatalos személyek) az európai kupamérkőzések és válogatott mérkőzések előtt, amely alól a védettség igazolása mentesít, ebben összhangban van a magyar szabályozás az európaival.

Több európai szövetséggel konzultálva szintén előírásszinten épül be a védettség igazolása vagy a negatív teszt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.