Sport

„Bizonyos körök” vállalhatatlan módszerrel próbálták nyomás alá helyezni az úszók elnökét

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Történelmi döntést hozott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége: a szövetség saját bevételeiből ösztöndíjat folyósít egy éven át a válogatott keret legeredményesebb versenyzőinek, mindösszesen 81 millió forinttal támogatva őket.

A válogatott úszók mindeddig egyesületüktől, illetve a Gerevich-ösztöndíjból tehettek szert rendszeres bevételre – bár akad klub, amelyik nem ad fizetést –, most viszont megnyílik egy harmadik forrás is: a Magyar Úszó Szövetség az elsők egyike az egyéni sportágak között, amely rendszeres támogatást ad a legeredményesebb válogatottaknak, olvasható a szövetség közleményében.

Kapcsolódó
Selmeci Attila: Milák Kristófból hiányzik az alázat
A szakításuk hátteréről beszél a tokiói olimpiai bajnok úszó 63 éves pedagógus edzője.

Az elnökség szerdai ülésén egyhangúlag támogatta Wladár Sándor elnök előterjesztését, melynek értelmében a felnőtt világversenyeken (olimpia 1-8., vb 1-6., Eb 1-3. helyezett), illetve az utánpótlás világversenyeken egyéni aranyérmes válogatott kerettagoknak havi rendszeres juttatást garantál – az eredmények függvényében nettó 100-300 ezer forintot.

„Ez forradalmi tett, óriási újítás, példátlan a sportág történetében, és nem hiszem, hogy túl sok egyéni sportági szövetség segíti ilyen formában a versenyzőit – kommentálta a döntést Sós Csaba szövetségi kapitány. – Eredményességi támogatás, saját forrásból, az odaítélés kritériumait a szakma határozza meg, ezt nevezem egyszerre elismerésnek, motivációnak, de legfőképp azon fantasztikus munka elismerésének, amit az úszók végeznek nap nap után.”

A kapitány nem mulasztott el még egy megjegyzést:

A legutóbbi közgyűlés előtt Wladár elnök urat bizonyos körök próbálták nyomás alá helyezni, hogy az előző nap éjfélig írjon alá egy kötelezettség-vállalást. A módszer vállalhatatlan, nem is írt alá semmit, viszont a szóban tett ígéretét megtartotta, mert van olyan, hogy valaki sportvezető és úriember, továbbá a sportolók feltétlen támogatója – nem csak szavakban, tettekben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik