Sport

Történelmi lépésre szánta el magát az orosz kézilabda-szövetség

A játékosként kétszeres világbajnok Ljudmila Bodnyijevát nevezték ki az orosz női kézilabda-válogatott élére az orosz sportági szövetség (FGR) honlapjának hétfői híre szerint.

„Elsődleges célunk volt egy ígéretes orosz szakember kinevezése, aki jól ismeri az európai kézilabdát és a sportág fejlődési tendenciáit. Bodnyijeva megfelel ezeknek a követelményeknek. Tokióban a válogatott stábjának tagja volt, és jelentősen hozzájárult az olimpiai ezüstünkhöz” – nyilatkozta Szergej Siskarjov, az orosz szövetség elnöke.

Ezen kívül csatlakozott a CSZKA Moszkvához, amely megnyerte az előző szezont. És amit különösen szeretnék kiemelni, hogy az orosz kézilabda történetében először egy nő irányítja a válogatottat.

Az elisztai születésű 42 éves Bodnyijeva hosszú évekig az Akva Volgográdban játszott, a csapattal háromszor lett orosz bajnok, a szlovén Krim Ljubljanával tíz bajnoki címet és tíz kupát is nyert, kétszer pedig Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott (2004, 2006).

A válogatottal 2001-ben és 2005-ben szerzett világbajnoki címet, 2006-ban Európa-bajnoki ezüstöt, 2000-ben Eb-bronzot nyert. Két világbajnokságon (2001, 2005) és négy Eb-n (2000, 2002, 2004, 2006) is beválasztották a torna csapatába.

Hálás vagyok az orosz szövetségnek és személy szerint Szergej Siskarjovnak a bizalomért. Biztos vagyok benne, hogy a válogatott jelenlegi kerete alkalmas arra, hogy a legjobb legyen a világ kézilabdájában

– mondta Bodnyijeva.

Az új kapitány október 6-án a 2022-es Eb selejtezőjében mutatkozik be, az ellenfél Svájc válogatottja lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik