Sport

Egy 18 éves srác jelezte, feleslegesen aggódnak a teniszdrukkerek

MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Napokig úgy tűnt, hogy az idei US Open férfiversenyének legnagyobb visszhangot kiváltó témája az lesz, hogy mennyi ideig tart Sztefanosz Cicipasz számára egy mosdószünet. Aztán egy 18 éves spanyol teniszező, Carlos Alcaraz szerencsére újra a játékra terelte a figyelmet, és élete negyedik Grand Slamjén már a legjobb nyolc között jár, a többi közt épp a harmadik helyen kiemelt görögöt is eltakarítva az útból. Ráadásul az elődöntő sem tűnik elérhetetlennek számára.

Amit most a negyedik szettben láttunk tőle, igazán lenyűgöző volt, mert Cicipasz ellen agresszív volt, élvezte a játékot. Most viszont szenvedett, mások voltak a körülmények, nagy nehézség árán találta csak meg a helyét a pályán, a komfortzónáját. Egy kölyök – veterán mentalitással. Megmutatta, hogy igazi bajnok

lelkendezett Alcaraz ötszettes győzelme láttán az Eurosport szakértője, a pályája csúcsán világranglista második honfitárs, Álex Corretja.

A 18. életévét még csak májusban betöltő Alcaraz tényleg az a játékos, akinél megéri leülni és megnézni a mérkőzéseit, rendkívül sokoldalúan teniszezik ugyanis. Irtózatos erővel tudja megütni a tenyereseket és a kétkezes fonákokat is, emellett jó döntéseket hoz. Ha kell, az alapvonalról bombázza be az ütéseket, megfelelő ütemben lép fel röptézni a hálóhoz, a riválisai pedig megtapasztalhatták, hogy a rövidítései és átemelései is működnek. A korából fakadó vagányság valóban egy tapasztalt játékos rutinjával párosul, jó példa erre, hogy ha el is úszik számára egy-egy szett, akkor képes azonnal javítani – Cicipasz ellen egy 6-0-ra elveszített játszmát követően húzta be a döntő felvonást, a német Peter Gojowczyk ellen egy-egy elbukott szett után jött mindig az ellenállhatatlan tenisz.

Tavaly, mindössze 16 évesen mutatkozott be a felnőttek között az ATP Touron a korábbi világelső Juan Carlos Ferrero tanítványa, és idén is csak 17 volt, amikor már főtáblára került az Australian Openen, ahol győzelemmel kezdett. A Roland Garroson már a harmadik körig jutott, de Wimbledonban is nyert egy mérkőzést, azaz fiatal kora ellenére még nem tudja, milyen egy GS-en kizúgni egyből. Most a pályafutása során először abba is belekóstolhat, milyen egy major torna második hetén részt venni, és komoly tapasztalat lehet számára, hogy két ötszettes mérkőzés is van már a lábában. A mostani menetelésének köszönhetően a legjobb negyvenbe lép előre a világranglistán.

Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Mivel spanyol, így természetesen már a felbukkanásakor rásütötték, hogy ő lesz a következő Rafael Nadal, amire csak ráerősített, hogy épp a nagy előd korrekordjait döntögeti, és salakon bontogatta a szárnyait. A húszszoros Grand Slam-győztes is méltatta májusban, és tényleg fel lehet fedezni hasonlóságokat: az ökölrázások, a hangos „Vamos!”-ok, vagy ahogy az előző győzelme után a földre feküdve ünnepelt. Amikor megkérdezték őt, akkor elhárította ezt, azt felelte, nem akar senkit sem másolni, csakis önmagát adja a pályán. De ha már összehasonlítgatás:

Ha mondanom kéne valakit, akire hasonlít a játékom, akkor Federer lenne az. Én is próbálok agresszív lenni minden pillanatban

válaszolta.

Kapcsolódó
Megbüntették az óriási nagyra nőtt teniszezőt
A jelek szerint nem csak a mérete – 211 centire nőtt – hatalmas a US Open 22. helyen kiemelt játékosának, Reilly Opelkának, hanem más is. Ráadásul míg

Nadal és Roger Federer távollétében az idei US Open előtt ismét előjött az évek óta fel-felmerülő kérdés: kik követhetik majd a két klasszist? Novak Djokovicban még biztosan benne van pár jó év, de érdekes lesz nézni, kik lehetnek majd az ő kihívói. Cicipasztól várják ezt sokan, de őt most épp Alcaraz ejtette ki, Danyiil Medvegyev és Alexander Zverev még talpon van az Egyesült Államokban, Dominic Thiemet viszont most nem láthattuk, sérülése miatt nem vállalta az indulást. Ugyanakkor felbukkantak a még fiatalabb teniszezők, a negyedik fordulóban négyen is maximum 21 évesek voltak: Alcaraz mellett Félix Auger-Ailassime, Jenson Brooksby és Jannik Sinner. Alcaraz és Auger-Ailassime közül az egyikük a négy között is ott lesz biztosan, mivel összekerültek a negyeddöntőben.

Közeledik a nap, amikor Federer és Nadal tényleg befejezik a játékot, a tenisz pedig keresi az új sztárjait. Minden sportágban végbemennek hasonló folyamatok, olykor hosszabb ideig tartanak, máskor hamar összejön. Alcaraz és társai eredményeit elnézve azért bizakodhatunk.

US Open, nyolcaddöntők

férfiak:
Alcaraz (spanyol)-Gojowczyk (német) 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 6-0
Auger-Aliassime (kanadai, 12.)-Tiafoe (amerikai) 4-6, 6-2, 7-6 (8-6), 6-4
Medvegyev (orosz, 2.)-Evans (brit, 24.) 6-3, 6-4, 6-3
Van de Zandschulp (holland)-Schwartzman (argentin, 11.) 6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1

 

nők:
Szabalenka (fehérorosz, 2.)-Mertens (belga, 15.) 6-4, 6-1
Krejcikova (cseh, 8.)-Muguruza (spanyol, 9.) 6-3, 7-6 (7-4)
Fernandez (kanadai)-Kerber (német, 16.) 4-6, 7-6 (7-5), 6-2
Szvitolina (ukrán, 5.)-Halep (román, 12.) 6-3, 6-3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik