Sport

Közel állt az újabb Eb-bravúrhoz a női röplabda-válogatott

Luka Stanzl/Pixsell/MB Media/Getty Images
Luka Stanzl/Pixsell/MB Media/Getty Images

A magyar női röplabda-válogatott nagy csatában, 3-2-re kikapott szombaton a svájci csapattól az Európa-bajnokság zadari C csoportjának második fordulójában, írta az MTI.

Kapcsolódó

A magyarok a pénteki, szlovákok felett aratott diadal után nehezen lendültek játékba, Jakub Gluszak kapitány ugyanazzal a hat plusz egy játékossal kezdett, de az előző játéknapon pihenő svájciak pedig alaposan bekezdtek és jól variált nyitásaiknak köszönhetően négy ponttal megléptek.

A magyarok, miután felvették a mérkőzés ritmusát, szélsőütőik vezérletével egyenlítettek – főleg a csapatkapitány Szakmáry Gréta volt elemében –, a hajrára fordulva pedig folyamatosan javuló teljesítményüknek köszönhetően fordítottak, így megnyerték az első felvonást.

A második szett alaphangját ismét Szakmáry pontjai adták meg, a svájciak pedig ekkor többet rontottak, így hamar hárompontos magyar előny alakult ki. Ez a következő labdamenetek során sem változott, a játszma derekán is ennyivel vezetett a Gluszak-csapat, amelyben Pallag Ágnes és Németh Anett is eredményesen röplabdázott. Hatpontos magyar előny után visszaesett a nemzeti csapat játéka, így a rivális 20-20 után fordított, majd hatalmas csatában egyenlített.

A harmadik felvonás eleje szorosan alakult, Gluszak azonban egypontos hátrányban feladót cserélt: Király-Tálas Zsuzsannát Bagyinka Fanni váltotta. Pár labdamenettel később a liberó Juhár Dalma is érkezett, a magyarok azonban sok hibával játszottak, így a Laura Künzler vezette svájciak három ponttal megléptek. Szakmáry támadásaival egyenlített a magyar válogatott és a hajrá is döntetlenről indult. A rendkívül izgalmas végjátékban a magyarok ugyan eljutottak szettlabdáig, de azt nem sikerült kihasználniuk, így a svájciak – negyedik lehetőségükkel élve – megfordították az állást.

A negyedik szettre Németh Anettet Vezsenyi Adrienn váltotta, és a változtatások beváltak, ugyanis ő, valamint Bagyinka és Juhár is jól teljesített, aminek köszönhetően a magyarok hétpontos előnyt alakítottak ki. A játszma második felében a nemzeti csapat nagy előnye ugyan egyre csökkent, de végül döntő felvonás következett.

A rövidített játékrész első pontjai után a magyarok vezettek, 3-1-ről a térfélcseréig azonban 3-8 lett. Gluszak időkéréssel és cserével is próbálkozott, de tanítványaiban már nem volt annyi erő, hogy még egyszer fordítsanak, így vereséget szenvedtek.

A 140 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Szakmáry volt 27 ponttal.

Ez volt a két csapat 19. összecsapása, a svájciak mostani sikerükkel 10-9-re vezetnek összesítésben.

A válogatott vasárnap 20 órától az olimpiai negyeddöntős, az Eb egyik esélyesének számító olaszok ellen folytatja szereplését a 24 csapatos, bolgár, horvát, román, szerb közös rendezésű tornán.

Női röplabda Európa-bajnokság, C csoport

Svájc – Magyarország 3:2 (-22, 23, 27, -23, 11)
Horvátország – Fehéroroszország 3-0 (19, 23, 15)

Az állás:
1. Horvátország 2 mérkőzés/2 győzelem
2. Olaszország 1/1
3. Svájc ½
4. Magyarország ½
5. Szlovákia 0/1
6. Fehéroroszország 0/2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik